Hasan Nuhanović, autor knjige „Pod zastavom UN – međunarodna zajednica i zločin u Srebrenici“, prema kojoj je nastao scenarij za film “Quo vadis, Aida” (Kuda ideš, Aida), rediteljice Jasmile Žbanić, na svom Facebook profilu osvrnuo se pojedine scene u filmu koji opisuje genocid u Srebrenici te dešavanja u UN-ovoj bazi u Potočarima.

Nuhanović je u tom periodu radio kao prevodilac u UN-ovoj bazi u Srebrenici, a s rediteljicom se razišao još prilikom rada na scenariju.

– Imao bih više puno ozbiljnijih zamjerki u vezi drugih scena, ali hajde da uporedimo ove dvije. Ne miješam se u umjetničku kreaciju, ali želim naglasiti da su pripadnici srpskih snaga u interakciji sa holandskim UNPROFOR-om tih dana glumili gospodu koja poštuje Ženevsku konvenciju (primarni snimak od 6:15 min). Ne viču, ne ponašaju se bahato, dok su izvan njihovog vidokruga ubijali ljude stotinak metara od baze UN-a (u nekim momentima i na njihove oči, što mislim da se ne nalazi u filmu, a trebalo se naći) – smatra Nuhanović.

Tu scenu Nuhanović poredi sa onom u kojoj Hadžihafizbegović sa grupom vojnika dolazi u bazu.

-Uporedite ove dvije scene isključivo radi toga da biste mogli vidjeti razliku između dokumentarnog snimka i onoga što je scena u kojoj ovog četnika glumi Emir Hadžihafizbegović. Nije poenta filma trebala biti u bahatosti srpskih snaga prema UNPROFOR-u već u jednoj promišljenoj radnji srpske strane da svijetu prikaže jedno civilizirano lice, dok Bošnjake ubija, strijelja, kolje, istovremeno dok se UNPROFOR bavi sobom. Hajde tamo, lijevo, itd, sve kulturno, civilizacijski dok žrtva ne stane pred mitraljeze. A onda su, u čemu je učestvovao sadašnji premijer RS-a, krajem 1995. i početkom 199. prekopali masovne grobnice. Bahatost je ovdje, u filmu i inače, pogrešna interpretacija ponašanja srpske strane koja je svoju perfidnu genocidnu namjeru krila od svjetske javnosti, a ta ista svjetska javnost toj srpskoj strani vjerovala na riječ kao što joj vjeruje i danas – napisao je Nuhanović.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.