Tradicionalna manifestacija „Hašlamska nedjelja“ održana je u danima proteklog vikenda u Starom Majdanu. Zahvaljujući organizatorima ovog dvodnevnog događaja, i ovogodišnja manifestacija obilovala je nizom prigodnih sadržaja, te su na taj način mnogobrojni posjetioci imali priliku da uživaju uz bogat kulturnuo-zabavni i sportski program ove tradicionalne manifestacije.

Prije službenog dijela programa, na samom početku manifestacije upriličen je svečani defile kulturno-umjetničkih društava, koji su nakon toga u zajedničkom nastupu uveličali cjelokupni događaj. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj građana, kao i predstavnici društveno-političkog života općine Sanski Most. Službeni dio ovogodišnje manifestacije održan je na platou ispred zgrade vatrogasnog doma, koji se nalazi u samom centru ovog mjesta. Prisutnima se na početku ispred organizacionog odbora obratila Meliha Džamastagić, koja se zahvalila svima na velikoj pomoći u organiziranju ovogodišnje „Hašlamske nedjelje“.

Nakon toga uslijedilo je obraćanje načelnika općine Sanski Most, dr. Mustafe Avdagića, koji je podsjetio na značaj ove manifestacije koja je zbog svoje dugogodišnje tradicije postala prepoznatljiva, i zbog toga zauzima posebno mjesto među ostalim značajnim danima i datumima koji se obilježavaju na nivou općine.

Predstavnici Mjesne zajednice Stari Majdan iskoristili su priliku da se zahvale svima koji su doprinijeli održavanju ove manifestacije, te su u skladu s tim uručene zahvalnice i prigodni darovi. U revijalnom dijelu programa nastupili su članovi Kulturno-umjetničkih društava “Bratstvo” iz Starog Majdana, “Zdena” iz Sanskog Mosta, “Kozara” iz Donje Ljubije, te folklorna sekcija Osnovne škole ”Mahala”, koji su sve prisutne zabavljali do kasno u noć. Također, prisutni su imali priliku da posjete i pogledaju izložbu umjetničkih radova slikara Edina Hasanića iz Starog Majdana. Radovi ovog umjetnika u najvećem broju slučajeva imaju motive staromajdanske čaršije, ali i drugih kulturno-historijskih spomenika općine Sanski Most. Ovogodišnju manifestaciju uveličale su i članice udruženja žena ”Majdanke”, koje su izložile ručne radove. Drugog dana manifestacije odigran je malonogometni turnir na stadionu ovdašnjeg nogometnog kluba, a održana je i prva dječija likovna kolonija. Organizatori ovogodišnje manifestacije bili su Općina Sanski Most, Mjesna zajednica Stari Majdan, Udruženje žena i Kulturno-umjetničko društvo Bratstvo iz Starog Majdana, kao i istoimeni nogometni klub iz ovog mjesta. Manifestacija „Hašlamska nedjelja“ ima svoju dugu tradiciju koje seže u srednjovjekovni period, a zanimljivo je da je u svojim putopisima po Bosni pominje i čuveni turski putopisac, Evlija Čelebija.

/rtvusk.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.