Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, saopćio je kako su, sudeći prema odgovoru koji je dobio na zastupničko pitanje, HDZ i SNSD odlučili blokirati rad Istražne komisije za stanje u pravosuđu, a time i odluku Doma kojom je ta komisija uspostavljena.

Marin Vukoja odbija sazvati konstituirajuću sjednicu Istražne komisije jer HDZ i SNSD nisu imenovali članove u tu komisiju, uz tvrdnju da Poslovnik nalaže da struktura članova svake konkretne komisije, uključujući i ovu, bude proporcionalna veličini klubova poslanika – saopćio je Arnaut.

Kako je naveo, Poslovnik nalaže proporcionalnost isključivo u pogledu ukupnog broja članova u svim komisijama Doma, što potvrđuje i akt Borjane Krišto, s preciznom tabelom, od 18. decembra 2018. godine. 

– Vukojino pozivanje na isti član Poslovnika na koji se prije devet mjeseci pozvala Krišto, ali s potpuno suprotnom interpretacijom, pokazuje svu neprincipijelnost HDZ-a i uopće pristup te stranke pravnim pitanjima po principu ”pravna norma je ono što mi u datom trenutku odgovara” – kazao je Arnaut.

U Domu djeluje čak devet poslaničkih klubova različitih veličina i jasno je da se proprocionalnost nikako ne može postići u svakoj pojedinačnoj komisiji, već samo kroz ukupan broj članova svih komisija, napisao je u saopćenju.

– To potvrđuje i sastav svih ranijih komisija, kako stalnih, a posebno privremenih. Primjera radi, Istražna komisija za utvrđivanje utroška sredstava Izvozno-kreditne agencije BiH je od ukupno šest članova imala dva člana iz SDA, po jednog iz HDZ-a, SNSD-a i DF-a, te Zaima Backovića, koji nije ni imao poslanički klub, a niti jednog člana iz kluba SDS-a, SBB-a, ili SDP-a. Identična situacija je sa svim ostalim komisijama – istakao je Arnaut.

Smatra da je Vukojina interpretacija bez presedana u 23 godine postojanja Predstavničkog doma i da je jasno da je riječ o opstrukcijama čiji je jedini cilj onemogućiti rad Istražne komisije, koju je taj dom osnovao i čiju su uspostavu pozdravile Ambasada SAD i Misija OSCE-a.

– U normalnim okolnostima, ovakve opstrukcije bi postale predmet istrage nadležnog tužilaštva. U okolnostima u kojima je uopće neophodna uspostava parlamentarne istražne komisije za stanje u pravosuđu i ovakva zloupotreba će, vjerovatno, proći bez sankcija – saopćio je Arnaut.

Dodaje da se Denis Zvizdić, bošnjački član Kolegija koji je na tu funkciju izabran s manje bošnjačkih glasova od Nermina Nikšića, preglasavanjem HDZ-a i SNSD-a, nije u stanju nositi se s nasrtajima na nadležnosti Doma kojim predsjedava.

– Neophodno je da sam Dom u što skorijem roku sam sebi vrati nadležnosti koje mu Krišto, Radmanović i Vukoja pokušavaju oduzeti – kazao je Arnaut.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba