Pritisci i pokušaj političkog utjecaja na pravosudne i policijske institucije nedopustivo su ponašanje koje predstavlja izravno zadiranje u rad navedenih institucija

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH oglasila se priopćenjem za javnost u kojem u potpunosti odbacuje i osuđuje “neistinite napade Stranke demokratske akcije na HDZ BiH u svjetlu pravosudnih procesa koji se u posljednjih nekoliko dana nalaze u fokusu javnosti”.

Iz te stranke navode kako je stvaranje sustavnog pritiska na rad pravosudnih institucija, osobito porukama koje se šalju u javni prostor, nezapamćena praksa u jednoj pravnoj državi.

“Koristeći se stvaranjem privida državnog udara od strane hrvatskog naroda, bošnjački politički predstavnici svjesno obmanjuju javnost i peru ruke pred vlastitim narodom”, ocjenjuju iz HDZ-a BiH.

Iz te stranke ističu kako je nakon neutemeljene smjene Federalnog civilnog stožera, HDZ BiH opetovano apelirao da je provedeni čin protivan svim procedurama koje predviđaju izvanredne okolnosti.

“Svi sljedeći događaji upućivali su na radnje koje u sebi sadrže nelegalne i kriminalne elemente. Uzimajući u obzir da je određeni dio potencijalnih dokaza već dospio u medije, javnost može posvjedočiti da je proces nabavke, sada već sporne medicinske opreme, izvršen krajnje netransparentno i zakonski upitno. Shodno, ukoliko se dokaže njihova odgovornost, svi pojedinci trebaju odgovarati za vlastite postupke”, poručuju iz HDZ-a.

Dodaju kako su “pritisci kojima se služe pojedini politički predstavnici putem medijskih istupa, dovodeći u pitanje sudbenu vlast, krajnje politički neodgovorni i zlonamjerni, bacajući time sumnju na svaki sljedeći takav proces”.

“Pritisci i pokušaj političkog utjecaja na pravosudne i policijske institucije nedopustivo su ponašanje koje predstavlja izravno zadiranje u rad navedenih institucija. Neovisnost istih mora biti zajamčena kako bi imali pravu sliku što se doista dogodilo u cijeloj aferi koja potresa širu javnost. Zrelim političkim ponašanjem pokažimo da je vladavina prava iznad svih pojedinaca i da ćemo nakon konačnog utvrđivanja svih činjenica položiti demokratski test za sve integracijske procese koji stoje ispred nas”, poručuju iz HDZ-a BiH.

(fokus.ba)