– S obzirom na opterećenje koje podnose zdravstvene ustanove, ljudski resursi i financiranje potreba ne smije biti dovedeno u pitanje…

BIHAĆ, 20. novembra – Od pojave koronavirusa u martu ove godine najveći teret je na higijensko – epidemiološkim službama ovdašnjih domova zdravlja.

Bihaćki HES radi sa četiri uposlenika, bez epidemiologa i šefa službe, ali sa puno entuzijazma i predanosti poslu i svojim sugrađanima. Do danas su testirali više od 4000 stanovnika Bihaća. Poput kolega u ostalim domovima zdravlja, strahuju od predstojeće zime i onoga šta bi ona, u zdravstvenom smislu, mogla donijeti. Očekuju da će odgovorni na svim nivoima vlasti u većoj mjeri pomoći zdravstvenim ustanovama. Upućeni u ovu problematiku navode da su postojeći ljudski resursi pod opterećenjem, ali se raspodjelom ipak uspijeva nadoknaditi nedostatak ljudi tamo gdje službe podnose najveći teret pandemije. Osim toga financijska pomoć ne smije biti upitna.

Na ovo je upozorio i dr. Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice. U saopćenju za javnost ističe da je apsurdan potez Vlade Federacije kojim dijeli šest miliona maraka aerodromima u trenutku kada zdravstveni sektor traži finansijsku podršku, građani ograničeni na 50 testova a privredna društva pred gašenjem zbog aktuelnog stanja.

Izvor: RTV USK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.