Hiljade ljudi u Beogradu protestovale protiv Vučića: “Zaigrao si se, Aleksandre”

vijesti.ba

U Beogradu je u subotu navečer održan sedmi protestni skup „Jedan od pet miliona“ s kojeg je zatraženo povlačenje s vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a protesti su održani i u još nekoliko srbijanskih gradova Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Šapcu i Čačku, Kragujevcu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Somboru.

Glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo poručili su pred hiljadama okupljenih građana da je zahtjev učesnika protesta ostavka predsjednika Srbije i uspostava sistema u državi u kojemu će građani moći kontrolirati vlast i smijeniti je ako budu nezadovoljni njezinim radom, javlja Hina.

Od opozicije je zatraženo da „zasluži povjerenje građana“, a potom uspostavi sistem u kome građani „ne trebaju birati vlast nego službenike“ i „servis za narod“.

Hoćemo da nam napišete kako ćemo vas kontrolirati i kako ćemo vas smijeniti, poručio je glumac Branislav Trifunović s opoziionog skupa u centru Beograda i rekao kako je ovo posljednji put da se građani ovako bore za institucije, jer u suprotnom Srbije neće biti.

“Zaigrao si se, Aleksandre”

Njegov kolega Nikola Kojo poručio je predsjedniku Srbije da je on cilj demonstranata i pozvao ga da se povuče s vlasti jer je, kako je ustvrdio, suspendirao pravo i pravdu.

„Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Izvršio si svoj blitzkrieg, atak na kapital i resurse ovog naroda, vrhunski si uradio taj posao“, rekao je Kojo, optužujući Vučića da je suspendirao „pravo i pravdu i pogasio sve institucije“.

“Koristio si naš nedostatak hrabrosti da se odupremo toj hajdučiji… Zaigrao si se, Aleksandre, ne plaćamo te da nas vrijeđaš i ponižavaš i nazivaš bagrom, ne plaćamo te da budeš i sudac i tužitelj i izbornik”, rekao je Kojo, sugerirajući Vučiću da ne misli kako su „zahtjevi besmisleni“.

„Jedini i pravi cilj si ti. Pozivamo te da abdiciraš, kralju svega što ti pada na pamet, abdiciraj, samozvani, i imat ćeš olakotne okolnosti”, citirali su beogradski mediji Koju, koji je naglasio kako je posljednji cilj „ići do kraja, do blokade“ i neplaćanja svega i svačega“.

„Do građanske neposlušnosti”, rekao je Kojo.

Tokom protestnog mimohoda kolona se i sinoć zaustavila ispred zgrade Radio-televizije Srbije, zahtijevajući da se predstavnici organizatora protesta sastanku s čelnicima nacionalne televizije od koje traže da, kao javni servis svih građana, dosljedno poštuje slobodu medija i profesionalno izvještava o protestima i djelovanju opozicije.

Ispred zgrade RTS pročitan je i apel skupine od 105 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojim su podržali građanske proteste protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Zakazan idući protest

U pismu javnosti profesori Filozofskog fakulteta naglašavaju kako u ponašanju vlasti prepoznaju „brojne znake diktature“, te da su „građanima ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih evropskih demokratija“.

Na kraju protesta s kamiona, koji kolonu prati s ozvučenjem, puštene su ljevičarske revolucionarne pjesme „Aj Carmela“ i „Bela ciao“ i upaljene su baklje.

Idući protest zakazan je za subotu 26.januara.

Prvi skup građana i protestni mimohod organiziran je u Beogradu 8. decembra pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine opozicije u Kruševcu.

Nakon što je srbijanski predsjednik poslije tog skupa poručio da na ulice „može izaći i pet miliona ljudi“, on neće udovoljiti njihovim zahtjevima, te da “mogu dobiti samo izbore”, protesti su se nastavili pod sloganom „Jedan od pet miliona“, šireći se iz vikenda u vikend i na druge gradove u Srbiji.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...