Hiljadu postača iftarilo pod Starim mostom


U Mostaru je večeras na platou ispod Starog mosta priređen tradicionalni iftar, koji organiziraju Muftijstvo mostarsko, Medžlis IZ Mostar, Infoservis za mlade, Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Kulturno-edukativni centar “Sehara”.

Nedim Hondo član Info servisa nije mogao sakriti oduševljenje prekrasnom atmosferom u jednom od najčarobnijih dijelova Bosne i Hercegovine istaknuvši kako je ovakav događaj zahtijevao dosta truda ali s obzirom na to da je Ramazan poseban mjesec, mjesec milosti, svi su u tom duhu s velikom željom i uzbuđenjem pripremali.

-Večeras je pripremljeno 1.000 iftara za postače, neovisno o starosnoj dobi. Prošle godine je bilo pripremljeno 600 porcija, i zafalilo je pa smo ove godine više pripremili- kazoo je Hondo. Dodao je da je ovo prilika da se mladi što više druže u hajru i lijepim stvarima.

Ilhan Puce rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje u Muftijstvu je podsjetio na suštinska značenja posta i iftara. Istaknuo je kako ga čini sretnim što iftaru prisustvuju mladi iz svih medžlisa mostarskog Muftijstva.

– Ovo je prilika da se mladi bolje upoznaju, razmijene ideje i planiraj zajedničke projekte što će biti od koristi za naš narod i našu domovinu. Ovo je jedna lijepa slika kada dijelimo iftarsku radost i nenadmašnu ljepotu porodičnog iftara prenesemo u ovaj prelijepi ambijent Starog mosta kulturnog spomenika i simbola  naše bogate kulturne baštine koja stoljećima traje – poručio je Puce.

U kratkom iftarskom programu interpretirane su i ilahije. Program iftara završen je zajedničkim klanjanjem akšam namaza na serpentinama uz obale Neretve.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...