Da bi se suzbilo širenje koronavirusa, mnoge zemlje su u potpunosti obustavile javni saobraćaj i zabranile kretanje građanima. Zatvorene su i mnoge tvornice, a promjene su itekako vidljive u svim dijelovima svijeta pa i na Himalajima koji su prvi put u posljednjih 30 godina “prodisali”.

Oboljenje C-19 je, prema posljednjim informacijama, do sada odnio više od 88.000 života, a nastavlja se širiti velikom brzinom, zbog čega su mnoge države uvele zabranu kretanja građanima. Sve to je utjecalo na smanjenje zagađenja zraka, a fotografije koje korisnici dijele na društvenim mrežama prikazuju i pozitivan efekat koji je ova “pauza” imala na Himalaje.

Stanovnici sjevernog dijela Indije fotografirali su sniježne vrhove Indije, koji su sada vidljivi i sa 200 kilometara daljine. Prema statistici koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), približno 1,5 miliona ljudi umrlo je zbog posljedica zagađenosti zraka 2012. godine.

U ovoj državi koronavirusom do sada je zaraženo 5.916 ljudi, od čega ih je 178 umrlo, a 506 se uspješno oporavilo.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Himalaji prvi put u posljednjih 30 godina “prodisali” / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.