Liječenje osoba koje su zaražene koronavirusom, koje imaju izražene simptome i težu kliničku sliku zahtijeva korištenje krvnih pripravaka, odnosno plazme. Na području USK broj oboljelih sa težim simptomima je na sreću još uvijek mali, ali je potrošnja krvi tokom marta izrazito povećana.

U isto vrijeme broj darivalaca značajno je smanjen. Iz Službe za transfuziologiju KB uputili su apel za sve zdrave darivaoce da se odazovu i daruju krv.

Načelnik Službe za transfuziologiju dr. Tarik Zejćirević ističe da su rezerve prilično iscrpljene, te moli građane koji su prehlađeni i koji su bili u kontaktu sa mogućim oboljelim od koronavirusa da ne dolaze.

Procedure i mjere zaštite se, kako kažu, striktno poštuju prilikom same procedure te građani ne trebaju, zbog straha od virusa, biti zabrinuti. Javiti se mogu svaki dan u Službu, a kako bi se rezerve dopunile akcije darivanja krvi će se provesti u još nekoliko općina i gradova.

Tako će terenska akcija u Cazinu biti provedena 4. aprila, a u Bosanskoj Krupi 11. aprila, a nakon toga i u drugim općinama USK.

Izvor: usn.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.