Nemalo smo ostali iznenađeni jučerašnjim izjavama federalnog zastupnika SDA, dotičnog gospodina Huseina Rošića, oko postupka konačnog imenovanja direktora FUP-a, saopćeno je iz Hrvatskoj narodnog sabora (HNS).

Ocijenjen najboljom ocjenom
– U situaciji kada je sigurnosno pitanje nikad lošije i traži jačanje policijskih struktura i njezinih kapaciteta, imamo situaciju da je problem samo zato što je neko Hrvat tko treba doći na čelo ove institucije. Neriješena kriminalna djela, konstantni fizički napadi i ugrožavanje nečijih života, neriješeni slučaji ubojstava nisu dovoljan znak da se policijska tijela i nadležne institucije jačaju. Naprotiv, sve se može tolerirati i netko može nastaviti plaćati cijenu svojim životima, samo da na rukovodeće mjesto ne dođe Hrvat – navode iz HNS-a.

Dodaju da su ovakve izjave “klasičan govor mržnje s elementima fašizma i netrpeljivosti na nacionalnoj osnovi”.

– Podsjećamo, gospodin Galić je ocijenjen najboljom ocjenom na javnom natječaju za direktora FUP-a. Pored svog životopisa, gospodin Galić je jedan od najkvalitetnijih i najkompetentnijih policijskih kadrova koje Bosna i Hercegovina ima.

Također, prema zakonu federalni ministar MUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iz reda istoga naroda tako da pored svojih iznimnih kompetencija, gospodin Galić ispunjava i ovu jednako važnu zakonsku odredbu – navode iz HNS-a.

Strateška policijska institucija
Dodaju da osuđuju ovakve javne istupe i traže javno izvinjenje zbog ovakvih “necivilizacijskih izjava koji štete nacionalnim odnosima te žrtvuju stratešku policijsku instituciju i njezino buduće djelovanje”.

Podsjećamo da je Rošić jučer zatražio ostavku ministra Federalnog MUP-a Aljoše Čampare, kazavši da je nedopustiv pokušaj da omogući imenovanje Zorana Galića (HDZ) na poziciju direktora Federalne uprave policije.

Izvor; Avaz.ba