Koronavirus je do sada odnio više od 6.600 života, a više od stotinu hiljada ljudi zaraženo je ovim virusom. Zbog brzog širenja ovog virusa mnogi gradovi su izolirani, a vanredno stanje proglašeno je u zemljama širom svijeta.

No pitanje koje se ovih dana često postavlja jeste hoće li nacije širom svijeta za devet mjeseci doživjeti povećan natalitet, budući da je većina stanoviništva sada prinuđena vrijeme provoditi u kući. Neki drugi pak predviđaju kako će ime Corona postati novo moderno dječije ime.

Mnoge novinske organizacije već istražuju ovu ideju uključujući People, The Daily Beast, TMZ, New York Daily News i Marketwatch koji je posljednji objavio analizu pod naslovom “Potencijal za baby boom proizlazi zbog koronavirusa”.

“Javnost će imati više vremena u svojim rukama. Ljudima će biti dosadno, a neki će biti i zaljubljeniji. Devet mjeseci kasnije, nakon što se sve završi, imat ćemo mnoštvo beba”, kazao je biznismen Daymond John.

Institut za porodične studije u Virginiji objavio je opsežnu studiju naziva “Hoće li koronavirus povećati natalitet?”. U studiji stoji da će karantin imati veliki utjecaj na začeće, trudnoću i porođaj.

“Covid će vrlo vjerovatno smanjiti natalitet u kratkom roku, ali nakon što pandemija prođe, natalitet će se vjerovatno oporaviti. Povezanost događaja s visokom smrtnosti obično je u prošlosti pratilo povećanje nataliteta. Ako stanovništvo Amerike poduzme proaktivne mjere protiv koronavirusa i bude ostajalo više kod kuće i izbjegavalo izlaske, stopa nataliteta u SAD-u zapravo bi mogla blago porasti sljedeće godine kao rezultat koronavirusa”, stoji u studiji.

U studiji su između ostalog preporučili da osim samoizolacije redovno trebate prati ruke, provoditi higijenu u domaćinstvu i praviti plan kako da se zaštitite u slučaju velikog izbijanja ovog virusa u vašoj okolini.

Izvor: klix.ba