Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković održala je sastanak sa otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini Serhii Miniailom, na kojem se razgovaralo o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina, koji je poginuo prije 26 godina.

Ministrica Turković je inicirala sastanak, kako bi se pokušali pronaći posmrtni ostaci prvog pilota Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je, prema dostupnim informacijama, poginuo kada je 1. avgusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera, oboren ukrajinski avion, u kojem se Beganović nalazio kao kopilot.

Ministrica je informirala otpravnika poslova da je naša zemlja izuzetno zainteresirana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića, koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini. Naglasila je da bi pronalazak posmrtnih ostataka pilota i prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu, donio smiraj porodici Beganović nakon više od dvije i po decenije.

Otpravnik poslova Miniailo je kazao da će provjeriti sve informacije vezane za ovaj slučaj, te da će Ambasada Ukrajine uložiti napore kako bi se ovaj slučaj riješio.

Beganovićev avion pogođen je najvjerovatnije projektilom oružanih jedinica takozvane SAO Krajine. U početku se negiralo da je avion oboren, a kad je utvrđena lokacija pada, tijela više nije bilo.

Kasnije se utvrdilo da su ostaci tijela iz aviona preneseni su u Srbiju, a potom u Kijev.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.