Hoće li se ugasiti dvoranski sportovi u Bihaću?

krajina.ba
Rečenica koju prošli, a očito ni sadašnji načelnici/gradonačelnici nisu nikad čuli svakako je “Ulaganjem u infrastrukturu, ulažemo u razvoj sporta”. Upravo zbog toga, dvorana “Luke” nema nikakvih uslova za rad sportaša i sportskih radnika.

Svima nama je dobro poznato da Bihać ima samo jednu gradsku dvoranu i da se u njoj obavlja 90% sportskih, ali i kulturnih aktivnosti.

Rečenica koju prošli, a očito ni sadašnji načelnici/gradonačelnici nisu nikad čuli svakako je “Ulaganjem u infrastrukturu, ulažemo u razvoj sporta”. Upravo zbog toga, dvorana “Luke” nema nikakvih uslova za rad sportaša i sportskih radnika.

Svako ulaganje u sport dosadašnja vlast je ulagala većinom dajući novac za kojekakve betonirane sportske terene u prigradskim naseljima i na taj način su se “dramčili” glasovi na Izborima. U posljednjih 10-tak i više godina, u dvoranu “Luke” ulaganja skoro da nije ni bilo, osim kada je došao novi direktor Ermin Lipović koji je aplicirao na nekoliko projekata i dobio jedan dio stolarije, eventualno su se neke prostorije okrečile i to bi otprilike bilo to.

Ne možemo kriviti rukovodstvo dvorane kada znamo da njihovi zaposlenici po nekoliko mjeseci nemaju plate, rade u jako lošim uvjetima i sudbinu im određuje rukovdstvo grada Bihaća. Uposlenici dvorane se obraduju kada traje Novogodišnji malonogometni turnir jer naplaćivanjem ulaznica mogu sebi isplatiti poneku zaostalu platu i to je sva njihova radost u toj godini.

Kada znamo da 90% sportaša ima treninge u dvorani “Luke” u Bihaću, onda s pravom možemo spomenuti i sve probleme u kojima se dvorana već godinama nalazi.

Problemi u dvorani

  • Prokišnjava na 5-6 mjesta i to većinom na sredini terena
  • Uništen parket
  • Nema grijanja (Uprava kaže da imaju, a mi smo ga primjećivali u toku malonogometnog turnira samo u hodniku i eventualno kancelarijama iznad sportskog terena)
  • Dotrajala stolarija (unutrašnja, a i većina vanjske)
  • Pokvareni tuševi i česme
  • Velika vlaga i smrad u svlačionicama zbog prokišnjavanja

Ne možemo, a da ne spomenemo da je prije nekoliko mjeseci uslijed jakog vjetra, cijeli jedan dio limenog krova dvorane bio podignut i da je malo falilo da ostanemo skroz bez krova.

Kada sve ovo pročitamo, shvatimo da su ulaganja u dvoranu “Luke” svih ovih godina bila minimalna, tj. ulagalo se samo kad je košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine igrala svoju utakmicu u ovoj dvorani u Bihaću.

Već odavno je ljeto u dvorani “Luke” i niko ne pali ni ono malo grijanja sto je preostalo u dvorani. Uposlenici kažu da nemaju ogrijevnog drveta, a i da imaju, znamo da je dvoranu nemoguće ugrijati zbog jako loše energetske efikasnosti.

Ovih dana, temperature u Bihaću idu debelo ispod nule. U dvorani hladnije nego vani, sportski klubovi pokušavaju održavati svoje termine koje im plaća Sportski savez, međutim bezuspješno. Svaki sljedeći trening, neko je bolestan, gripa, ima upalu pluća i sve to je “zaradio” upravo u dvorani.

Košarkaški invaliski klub KIK UNA SANA iz Bihaća je protekli vikend imala 3. kolo NLB WHEEL međunarodne lige košarke u kolicima gdje su im u goste došle ekipe iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Organizator takmičenja je pri ulasku u dvoranu odmah htio prekinuti susrete zbog minusa u dvorani, ali je na nagovor Uprave i igrača iz domaćeg kluba, ovaj put popustio i dopustio odigravanje 3. kola u sibirskim uslovima.

Ovaj put ne želimo napadati ni gradonačelnika, ni poziciju, ni opoziciju, ni bivšu, a ni sadašnju vlast, već samo želimo kao sportaši, sportski radnici, ali i roditelji, skrenuti pažnju vlastima da ovako više ne može.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...