Slovenska “Loša banka” (DUTB), državna ustanova na koju su tokom sanacije bankarskog sistema 2015. i 2016. preneseni neoperativni krediti državnih banaka, predložila je da se, umjesto aviokompanije ”Adria Airways, koja je prije mjesec otišla u stečaj, a uz saradnju države i nekog strateškog partnera, osnuje novi slovenski avioprijevoznik.

Takav je prijedlog ovih dana DUTB predstavila pilotima bivše ”Adrije”, a očekuje se da bi o tome svoje mišljenje do kraja mjeseca mogla dati i slovenska vlada, objavio je u četvrtak Slovenski radio.

Nova aviokompanija, prema dosadašnjim idejama, imala bi do 200 zaposlenih i letjela s pet aviona, a u prvoj godini poslovanja toleriralo bi joj se do 20 miliona eura gubitka, objavio je Slovenski radio pozivajući se na svoje izvore.

U DUTB-u informaciju nisu željeli komentirati, ali je stečajni upravitelj posrnule kompanije ”Adria Airways” potvrdio da do 11. novembra očekuju ponude mogućih strateških partnera koji bi preuzeli ostatak iz stečajne mase bivšeg nacionalnog avioprijevoznika, u prvom redu njegove licence.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.