Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici raspravljala o planu mjera djelovanja u vezi s drugim valom koronavirusa, na osnovu preporuka Stručne savjetodavne grupe Covid-19 pri Ministarstvu zdravlja, koja se jučer sastala s premijerom i ministrima.

Portparol Vlade Jelko Kacin je rekao je da je Vlada usvojila odluke o provođenju mjera za sprečavanje širenja koronavirusa na graničnim prelazima na vanjskoj granici, kontrolnim punktovima na unutarnjim granicama i u unutrašnjosti Republike Slovenije.

Odluka predviđa priznavanje svih testova na Covid-19, ne starijih od 48 sati, urađenih u državi članici EU, državi članici Šengena ili koje provode Institut za mikrobiologiju i imunologiju i Nacionalnu zdravstvenu laboratoriju za okolinu i hranu kao validne. Priznate laboratorije će biti navedene na web stranici.

To će značiti da bi se novom odlukom priznavali i testovi urađeni u skladu sa odlukama i u trećim zemljama.

Dodatni izuzeci od karantina ili negativnog testa na graničnom prijelazu (za države na crvenoj ili narandžastoj listi) predviđeni su za dva nova slučaja:

– osoba koja prelazi granicu iz porodičnih razloga kako bi održao kontakt sa bliskim članovima porodice i vrati se preko granice u roku od 72 sata od prelaska granice;

– koji još nije navršio 14 godina i prelazi granicu zajedno sa članom uže porodice koji je podnio negativan test.

Sve izmjene i dopune odluke stupit će na snagu narednog dana od objave u Službenom listu Republike Slovenije, a nakon što Vlada donese konačnu odluku.

Vlada će javnosti idućih dana predstaviti novi detaljan plan.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.