Hoće li Tužilaštvo istraživati slučaj konkursa za kadete u Graničnoj policiji?

faktor.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo sigurnosti BiH, kao i redakcija Faktora te Patrije, dobili su jučer anonimni dopis u kojem se navodi kako je nedavno pisanje Faktora o prijemu kadeta u Graničnu policiju BiH u potpunosti tačno te se poziva državno Tužilaštvo da ispita slučaj.

U pismu se navodi kako je pisanje Faktora otkrilo samo dio “istine u vezi s prijemom VIII klase kadeta u GP”, a od Tužilaštva se traži da ispita i ostale navode iz ovog anonimnog pisma.

– Molimo Tužilaštvo BiH da se upozna sa sadržajem navedenog članka i da provjeri navode objavljenog teksta, jer garantujemo da ćete se uvjeriti da su isti tačni. Ne samo da su tačni, nego ćete se uvjeriti da je to samo dijelić istine u vezi s prijemom VIII klase kadeta u GPBiH. Javna je tajna u GPBiH da je od predsjednika Komisije za prijem VIII klase kadeta Fahrudina Ibrića, tražen pismeni test prije pismenog testiranja, kako bi isti bio dat onim kandidatima koji su trebali proći na konkursu. Također je mnogima poznato da se Fahrudinu Ibriću zbog tog konkursa prijetilo raznim prijetnjama, pored ostalog i premještajem u Terenski ured Bosanska Gradiška… Tužioci Tužilaštva BiH, ovo je prilika da se stane ukraj kriminalnim radnjama u vezi sa zapošljavanjem i prijemom kadeta u policijske strukture – navodi se u pismu upućenom Ministarstvu sigurnosti, Tužilaštvu BiH i dvjema redakcijama.

U pismu se postavlja i pitanje zašto “Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, nije naložio Vladimiru Pupovcu, načelniku Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu, da izvrši provjere tačnosti navoda teksta objavljenog na Faktoru” te se dodaje da je to svakako morao uraditi, “ali nije, jer zna da je objavljena priča tačna”.

U pismu se navode i neka druga imena povezana sa navodnim namještanjem konkursa za prijem kadeta, a koje Faktor nije spominjao u ranijem tekstu, niti u vezi s tim ima saznanja, pa ih i ovog puta izostavljamo. Što se samog pisma tiče, očito je da je Tužilaštvu i Ministarstvu, kao i nama, upućeno iz Granične policije BiH i da se radi o nekome ko je dobro upoznat sa internim pitanjima u ovoj policijskoj agenciji.

Nakon teksta koji je objavljen na Faktoru, kako saznajemo, predsjednik Komisije Fahrudin Ibrić je pozvan na razgovor u Unutašnju kontrolu GPBiH. Ibrića se, između ostalog, ispitivalo kako je moguće da je još prije godinu upražnjenu poziciju komandira GPBiH na Aerodromu u Tuzli obnašao policijski službenik koji ne posjeduje odgovarajući čin. Naši sagovornici iz GPBiH tvrde da je indikativno da su se baš sada u Graničnoj policiji ovoga sjetili te da je to samo traganje za načinom kako da se protiv Ibrića pokrene disciplinski postupak, a zapravo pozadina svega je upravo konkurs za VIII generaciju kadeta te činjenica da Ibrić nije htio dati testove da ih prije ispita prouče odabrani kandidati.

– Da cirkus bude veći, kadrovsku politiku u Graničnoj policiji provodi direktor Granične policije pa je i pozicija na spomenutom aerodromu njegova odgovornost – kaže naš sagovornik iz GPBiH.

Kada je u pitanju pozicija komandira na Aerodromu Tuzla, ona je bila upražnjena skoro godinu. Upućeni tvrde da se čekalo da Muhidin Memić stekne čin samostalnog inspektora kako bi ga mogli imenovati na tu poziciju, što je konačno učinjeno čim je dobio čin 1. jula ove godine. Osim Memića, u GPBiH je oko 40 samostalnih inspektora od kojih je neko i ranije mogao biti imenovan na ovo radno mjesto.

– Sada im je palo na pamet da Ibrića ispituju za nepopunjenost te pozicije u trajanju od skoro godinu, jer je Ibrić načelnik Terenskog ureda aerodromi. Ibrić ne može sam odrediti koga će postaviti tu. Rješenje potpisuje direktor GP, on vodi kadrovsku politiku, ali eto odjednom je sada potegnuto to pitanje i Ibrića se propituje. Duboko vjerujem da je pozadina svega zapravo konkurs – navodi naš sagovornik iz GPBiH.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...