U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnici su raspravljali o Zahjevu Predraga Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ) upitao je da li se ovim zakonom namjerava istjerati svi one koji nisu iz Sarajeva, a tu rade.

– Ako bi se ovo i usvojilo mislim da bi to trebalo dati policajcima. Ali ako se ovako nastavi neće ljudi moći raditi u Sarajevu. U suprotnom, mislim da je intencija da se u institucijama zaposle samo oni koji su iz Sarajeva, a eventualno do Vogošće. nećemo ovo podržati. Ako proračun nema novca nek nam ostane dužan, nek prvo se isplate obaveze tipa kredita. A svi ostali nek rade volonterski, ne trebaju nam izbori. Ako novac ostane u proračunu znam da ništa neće doći u moju srednju Bosnu. Vijeće ministara BiH treba preispitati ovaj zakon – istakao je Lovrinović.

Zastupnica Mirjana Marinković-Lepić kazala je da su zakonom nabrojani službenici kojima bi bila umanjena primanja.

– Čim se dirne u primanja ovdje se čuju pojmovi populizma i prituustavnog djelovanja. Upravo zbog percepcije građana da su primanja previsoka, grupa zastupnika krenula je u ovu inicijativu koja bi trajala do kraju ove godine – pojasnila je Marinković-Lepić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Denis Zvizdić ovom prilikom istakao je da je Kolegij u potpunosti postupio po procedurama.

– Amandmani na Ustav ne mogu se razmatrati po hitnom postupku, upućeni su Ustavno-pravnoj komisiji, nakon čega će biti na Parlamentu – pojasnio je Zvizdić.

Izvor: Avaz.ba