Protesti doktora medicine i stomatologije I. Kriještorac
Hočko: Zdravstvo je u šok-sobi!

Politika mora da čuje glas ljekara jer, kako su kazali, “ako nas ne shvatite ozbiljno, danas smo na Trgu BiH, sutra smo izvan BiH”

Autor: Indira KRIJEŠTORAC

Federacija BiH je zakazala. Zdravstvo se urušava, ova država šalje doktore na ulice, a mi na ulici danas želimo ukazati koliko je trenutni Zakon o radu loš i dvosmislen – poručila je s današnjeg protesta Marina Berberović, predsjednica Skupštine Saveza sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Sadašnji Zakon, kako je kazala, dopušta da ga različiti sudovi Federacije različito tumače, da jedni kažu da priznaju doktore, a drugi da doktori nemaju pravo zastupati sami sebe. Takav zakon ne može i ne smije opstati ako želimo kvalitetno zdravstvo.

– Mi danas imamo samo jedan zahtjev, a to je izmjena Zakona o radu, rješenje je u rukama vladajućih. Vi, vladajući, možete riješiti krizu u zdravstvu, izmijenite zakone – poručila je Berberović.

Predsjednik Sinidkata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo Izet Hočko kazao je kako se moraju dozvati pameti oni koji vode zdravstvo.

– Zdravstvo nam je na umoru, zdravstvo je u šok-sobi – poručio je Hočko.

Politika mora čuti glas ljekara jer, kako su kazali, “ako nas ne shvatite ozbiljno, danas smo na Trgu BiH, sutra smo izvan BiH!”

Podsjetimo, ljekari i članovi sindikata iz 10 kantona okupili su se danas na Trgu BiH kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo situacijom u zdravstvu u Federaciji.

Kako su ranije najavili, na protest su izašli zbog nemogućnost Federalnog sindikata da ostvari pravo na reprezentativnost, koja bi omogućila da doktori ubuduće potpisuju svoj kolektivni ugovor, time i neriješen radno-pravni status doktora u Federaciji BiH.

(Autor: Avaz)