HONG Kong i Južna Kina pod visokim su stupnjem uzbune u utorak ujutro, dok jaki vjetrovi i obilne kiše koje nosi tajfun Nida haraju regijom.

Tajfun Nida poharao je Hong Kong u utorak a zbog olujnog vjetra otkazano je više od 150 letova  i nizinskim područjima prijeti opasnost od poplava.

Zbog tog prvog velikog tajfuna ove godine, s udarima vjetra od preko 100 kilometara na sat, meteorološka služba u Hong Kongu u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu objavila je upozorenje najavljujući opasnost od velikih pljuskova.

Otkazan niz letova

Više od 150 letova je otkazano, objavila je uprava zračne luke. Stotine putnika ostalo je čekati u zračnim lukama i očekuje ponovnu uspostavu letova.

Trajektni, autobusni i tramvajski promet također je obustavljen.

Škole su zatvorene a radnicima je rečeno da ne dolaze na posao nakon što je oluja prouzročila klizište 40 kilometara u  pokrajini Guandong.

Ulice su uglavnom puste a trgovine zatvorene od ponedjeljka navečer kad je zbog tajfuna oglašeno upozorenje na razini 8, koje je ostalo na snazi i u utorak ujutro.

Ugroženo više gradova

Očekuje se da će jak tajfun praćen vjetrom od 151,2 km na sat proći preko gradova Shenzen, Dongguan, Guangzhou, Foshan te Zhaoqing u obližnoj pokrajini Guangxi.

Hong Kong je u ponedjeljak kasno navečer objavio signal za uzbunu vrijednosti 8, što je jedan od njegovih najviših signala za oluju na skali koja ide do 10, te je ta razina ostala na snazi i u utorak ujutro.

Oluja tijekom noći donijela je 60 milimetara kiše po četvornom metru u dijelovima Hong Konga, objavio je dnevnik South China Morning Post.

Kinu su pak ovoga ljeta u više navrata pogodile obilne kiše koje su izazvale poplave i uništile usjeve, a posljednja dva tjedna najmanje je 200 ljudi poginulo u poplavama.

/Hina