Nizom aktivnosti u Teočaku i Sapni obilježena je 27. godišnjica pogibije Hajrudina Mešića, Hajre kapetana, Zmaja od Bosne, narodnog heroja, komandatna Prve teočanske brigade Armije R BiH.

Kapetan Hajro je život izgubio 30. oktobra 1992. godine u Nezuku dok je trajala akcija spajanja jedinica Armije RBiH iz Sapne i opkoljene Kamenice. Akcija je nakon njegove pogibije zaustavljena i nikada više nije napravljen koridor spasa sa srebreničkom enklavom u kojoj je u julu 1995. godine počinjen genocid.

– Da Kapetan Hajro nije na vrijeme reagirao sigurno da bismo danas, u najboljoj varijanti, bili samo povratnici u nekakav drugi entitet. Teočak je ostao slobodna teritorija, jesmo pretrpjeli stradanja u ratu, ali nismo morali napuštati svoje domove – rekao je načelnik Teočaka Taib Muminović.

Hajrudin Mešić bio je komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik-Teočak i komandant 1. teočanske brigade s kojima je uspješno oslobađao zauzete teritorije. Njegovi saborci kažu da je insistirao na vojnoj disciplini, viteštvu i poštovanju Ženevske konvencije.

Rečenice Kapetana Hajre „Mi vodimo pravedan rat i zbog toga ne možemo izgubiti“, danas se u prigodnom obraćanju sjetio i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Premijer Denijal Tulumović je izjavio da nam hrabli lik i djelo Kapetana Hajre i njegove Slavne brigade mogu biti inspiracija i poticaj da ni u najtežim momentima ne smijemo posustati.

– Kada se s ponosom sjećamo ove, ali i drugih brigada, ne možemo, a da ne pomislimo šta možemo i trebamo još uraditi da budućnost naše djece učinimo boljom. Žrtva Kapetana Hajre i svih šehida nam je zalog i obaveza da činimo više za bolju budućnost. Budućnost u kojoj tu žrtvu ne smijemo zaboraviti, te ćemo se u narednom periodu založiti da se ovo razdoblje naše historije počne izučavati kroz školski plan i program, jer naša djeca i buduće generacije trebaju znati šta se dešavalo, kako se slične stvari više nikada i nikome ne bi ponovile – zaključio je premijer Tulumović.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.