Foto: Instagram

Rak dojke jedan je od najčešćih tipova karcinoma koji pogađa jednu od osam žena. Tumori često znaju proći neopaženi, a zbog nasljedne naravi ovog karcinoma, životni stil često ima malo ili nimalo utjecaja na razvoj bolesti. Zbog svega toga, svo bogatstvo i slava ovog svijeta ne mogu pomoći u sprječavanju razvoja raka dojke, a u to su se uvjerile i ove slavne dame koje su se suočile s bolesti. One su iz svoje bitke s rakom dojke izašle kao pobjednice, a cijelo iskustvo naučilo ih je važnim životnim lekcijama koje su odlučile podijeliti s drugima.

Shannen Doherty

Glumica Shannen Doherty otkrila je da ima rak dojke 2015. godine za People. Danas je u stanju mirovanja, a dijagnozu je dobila s 44 godine.

Olivia Newton-John

Olivia Newton-John je u četvrtom, posljednjem stadiju raka dojke. Glumica i pjevačica se s opakom bolešću bori već godinama, a po treći se put vratio u novembru 2018. U intervjuu za ’60 Minutes Australia’ priznala je da su šanse za ozdravljenje male te da ne želi znati koliko joj je još vremena ostalo.

– Sretna sam što sam kroz ovo prolazila već tri puta, a i dalje sam tu. Živim s tim. Kad ti dijagnosticiraju rak ili daju neku lošu dijagnozu, najčešće ti daju i neki vremenski period, kažu ti koliko ti je ostalo još. Ako vam neko kaže da imate još šest mjeseci života, toliko ćete vjerojatno i živjeti jer ste povjerovali u to. Zato je za mene, psihološki, bolje da nemam pojma što liječnici očekuju ili koliko je živjela posljednja osoba s takvom dijagnozom. Zato ne želim ni znati – kazala je 70-godišnja Olivia.

Christina Applegate

Nakon što je gledala vlastitu majku kako se dva puta bori s rakom, Christina Applegate i sama je dobila dijagnozu kad je imala 36 godina. Otišla je na duplu mastektomiju, iako se tumor nalazio u samo jednoj dojki.

Cynthia Nixon

Zvijezdi serije Seks i grad, Cynthiji Nixon rak dojke otkriven je 2006. godine tokom rutinskog mamografskog pregleda. Glumica se odmah podvrgnula liječenju i nije htjela da se za njeno stanje sazna u javnosti. Zahvaljujući lumpektomiji i terapiji zračenjem, tada 40-godišnja Miranda uspjela je pobijediti rak i podijeliti svoje iskustvo sa svima kako bi poslužila kao inspiracija drugim ženama u rizičnoj skupini.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.