Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu raspravljalo se o humanitarnoj situaciji izbjeglica na vanjskim granicama Evropske unije.

Zastupnik HDZ-a Tomislav Sokol istakao je da je izuzetno važno boriti se protiv nezakonitih prelaska granica i krijumčara

– Prošle godine hrvatska granična policija evidentirala je ukupno 20.278 slučajeva nezakonitog prelaska granice. To je nevjerovatnih 147 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovdje više nije riječ o izbjeglicama, već o onima koji žele iskoristiti blagodati pristupa sistemu azila i potom ilegalno otići na zapad, u one zemlje iz kojih dolaze naši najglasniji kritičari. No, važno je istaknuti kako su prošle godine naši policajci uhitili i gotovo 1.000 krijumčara, iz čega se najbolje vidi koliko kvalitetno obavljaju svoj posao. Jedini prema kojima je hrvatska policija nemilosrdna su krijumčari i oni koji se žele obogatiti na tuđoj nesreći – rekao je Sokol. 

– Nasuprot navodima o navodnom nehumanom postupanju prema migrantima, Hrvatska policija i za vrijeme ove debate u Evropskom parlamentu štiti evropsku granicu i spašava migrante u po život opasnim situacijama u koje ih dovode trgovci i krijumčari ljudima. Ali niti Hrvatska niti Evropska unija ne smiju popustiti političkim pritiscima koji nastoje promijeniti politiku učinkovite zaštite granice od nezakonitih prelazaka, jasno uz zaštitu ljudskog dostojanstva – istakao je Karlo Resler (Ressler), član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove.

Zastupnica Željana Zovko kao članica Odbora za vanjske poslove naglasila je važnost sigurnosti ne samo Evropske unije nego i Bosne i Hercegovine kada su migracije u pitanju.

– Republika Hrvatska najveći je advokat Bosne i Hercegovine koja treba evropsku pomoć u zaštiti svojih granica. Ulaganje u sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, ulaganje je u sigurnost i stabilnost Evropske unije. Mi također štitimo 1,1 miliona evropskih građana koji žive u Bosni i Hercegovini koji su dobili pasoš od Hrvatske – naglasila je Zovko.

U svom je govoru zastupnica Sunčana Glavak istakkla je kako je jedan od četiri prioriteta hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU je Evropa koja štiti, jačanjem unutarnje sigurnosti svojih građana te učinkovitijom zaštitom vanjskih granica. 

– Hrvatska zagovara efikasno i humano upravljanje migracijama i migrantskim putevima – rekla je Glavak. 

Naglasila je i da se postupanja na hrvatskim granicama odvijaju u potpunoj usklađenosti s hrvatskim i evropskim zakonima i međunarodnim standardnima i pravilima, te kako se Hrvatska svakodnevno suočava s osobama koje ne žele ostati na njenom teritoriju već im je krajnji cilj zapadna Evropa. 

– Moramo biti svjesni činjenice da pitanje migracija nije pitanje samo jedne države članice već cijele Unije. Politički stavovi ne moraju nam biti isti, no ljudski moraju – zaključila je Glavak.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Hrvatska je najveći advokat BiH koja treba evropsku pomoć u zaštiti granica / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.