Hrvatska barem još dvije godine neće biti dio šengenske zone nakon što Evropska komisija sljedeći mjesec, najvjerovatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uvjete za Šengen

Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Šengen, prema dostupnim informacijama, protive Holandija, Njemačka i Francuska, piše ”Jutarnji list” pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Iako su se donedavno hrvatski dužnosnici “nabacivali” izjavama o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Šengen, sada su u predviđanjima neodređeni.

Jučer je u Briselu i hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio da je “za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije o spremnosti za ulazak u Šengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kad će ući u taj prostor bez unutrašnjih kontrola na granicama”.

I hrvatski zastupnik u Parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Karlo Resler kaže da je “u ovom trenutku nezahvalno procjenjivati kada bi Evropsko vijeće moglo odlučivati o ulasku Hrvatske u Šengen”.

Upravo se “njegov” odbor na nivou Evropskog parlamenta bavi Šengenom i migracijama. O ulasku članice EU u šengensku zonu odlučuju zemlje članice Šengena na sjednici Evropskog vijeća konsenzusom. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba