Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske dodatno je pojasnilo uvjete prelaska državne granice zbog kojih hrvatski državljani mogu putovati u treće zemlje kao što su BiH, Srbija i Crna Gora.

Hrvatski državljani u trećim zemljama mogu boraviti najduže 12 sati, te se vratiti u RH bez obaveze negativnog PCR testa i propisane samoizolacije, navodi MUPRH.

Iznimka koja je predviđena izmjenama i dopunama odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja je na snazi od 14. januara ove godine odnosi se na osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi gospodarski interes u Republici Hrvatskoj ili iz istih razloga putuju u treće zemlje gdje se neće zadržavati duže od 12 sati.

“Nemoguće je predvidjeti sve nužne osobne ili poslovne razloge i taksativno ih navesti, ali nužnost kao iznimka podrazumijeva isključivo nepredviđeni, neplanirani, neočekivani ili neodgodivi događaj (primjerice smrt člana obitelji, dolazak radi uzdržavanja člana obitelji, za što je potrebno posjedovati dokument nadležnog tijela o uzdržavanju, i sl) ili višu silu na koju se nije moglo utjecati (npr. elementarna nepogoda, nastanak štete na imovini i sl) i koji svakako zahtijevaju fizičku nazočnost osobe”, navodi MUPRH.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imaju slične uvjete kao oni koji putuju iz Evropske unije, ako dolaze zbog neodgodivih razloga kao što su bolest, pogreb i slično, s tim da će im se ulazak ograničiti na maksimalno 12 sati.

Prema putnicima koji dolaze iz zemalja u kojim se pojavio novi soj korone, koje se nalaze na popisu HZJZ-a, primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere. Za sada su na tom popisu Velika Britanija i Južna Afrika. Ti putnici će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati i ići u karantin od 14 dana.

Izvor: Oslobođenje.ba