HRVATSKA reprezentacija bit će u drugoj jakosnoj skupini ždrijeba Europskog prvenstva koji će se održati 30. studenog u Bukureštu.

Euro će se igrati u 12 europskih zemalja, a svaka od šest skupina igrat će se u dva europska grada. Zbog toga će ždrijeb biti poludirigiran, odnosno reprezentacije domaćini igrat će sigurno u svojim gradovima. Večerašnjim utakmicama dobit ćemo još jednog preostalog sudionika Eura iz kvalifikacija, a još četiri ćemo dobiti u dodatnim kvalifikacijama koje se igraju od 26. do 31. ožujka, odnosno nakon ždrijeba.

UEFA će posložiti jakosne skupine tako da tri zemlje domaćina nikako ne mogu biti u istoj skupini, a zbog političkih restrikcija Rusija ne smije igrati s Ukrajinom i Kosovom, kao ni Kosovo s BiH, ali ta kombinacija je ionako nemoguća jer te dvije reprezentacije igraju dodatne kvalifikacije te ne mogu biti u istoj skupini.

Tako se uoči ždrijeba već zna da će u skupini B, koja se igra u Kopenhagenu i Sankt-Petersburgu, sigurno igrati Belgija, Rusija i Danska te 99 posto sigurno Finska. U skupini C će sigurno biti Nizozemska i Ukrajina te pobjednik kvalifikacija skupine A u kojoj je sigurno Island te još tri reprezentacije koje ćemo znati nakon večerašnjih utakmica.

U prijevodu, Hrvatska sigurno na Europskom prvenstvu neće izvući Belgiju, Rusiju, Dansku, Finsku, Ukrajinu i Nizozemsku te Island ako ta reprezentacija prođe dodatne kvalifikacije.

S druge strane, bude li izvučena u skupinu D kojoj je domaćin Engleska, Hrvatska može igrati sa Srbijom ako ta reprezentacija prođe dodatne kvalifikacije. U prvoj utakmici Srbija gostuje kod Norveške. Ako pobijedi, a igra se samo jedna utakmica, u finalu će igrati protiv pobjednika susreta između Škotske i neke od reprezentacija koje će odlučiti ždrijeb. U toj varijanti moguća je skupina, primjerice, Engleska, Portugal, Hrvatska i Srbija. Ta skupina igrala bi se u Londonu i Glasgowu.

Hrvatska može igrati i u skupini s Bosnom i Hercegovinom pod uvjetom da momčad Roberta Prosinečkog prođe dodatne kvalifikacije u kojima još ne zna protivnike. BiH će biti u skupini E kojoj je domaćin Španjolska, a u tu skupinu isto može upasti Hrvatska.

Ovo je potencijalna kombinacija skupina na Euru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina A: Italija, Francuska/Poljska/Švicarska/Hrvatska, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka, pobjednik kvalifikacija D

Skupina B: Belgija, Danska, Rusija, Finska

Skupina C: Ukrajina, Nizozemska, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka, pobjednik kvalifikacija A

Skupina D: Engleska, Francuska/Poljska/Švicarska/Hrvatska, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka, pobjednik kvalifikacija C

Skupina E: Španjolska, Francuska/Poljska/Švicarska/Hrvatska, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka, pobjednik kvalifikacija B

Skupina F: Njemačka, Francuska/Poljska/Švicarska/Hrvatska, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka, pobjednik kvalifikacija, Mađarska

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: / index.hr