Hrvatska: Policija na A3 pronašla migrante zatočene u sanduku.

Policijski službenici koji na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske pojačano postupaju po suzbijanju nezakonitih migracija su danas, u ranim jutarnjim satima vjerovatno spasili živote devetero stranih državljana zatočenih u drvenom sanduku u tovarnom dijelu vozila kojim je upravljao krijumčar, saopćio je MUP Republike Hrvatske.

Naime, na autocesti Zagreb – Lipovac u blizini odmorišta Rastovica policijski službenici su, prilikom kontrole teretnog vozila marke Volkswagen Crafter poljskih registracijskih oznaka, u njegovom teretnom prostoru uočili sanduk načinjen od građevinskih ploča iverja, a kakav se koristi za prijevoz dijelova strojeva. Sanduk je bio zatvoren vijcima, a iz njega su dopirali uznemireni glasovi više osoba.

Njegovim otvaranjem, policijski službenici pronašli su i vjerovatno spasili živote devetero stranih državljana (tri muškarca, dvije žene i četvero maloljetnika). Naime, u trenutku otvaranja sanduka policijski službenici osjetili su znatno povišenu temperaturu te ustajali zrak. Osobama je odmah ponuđena liječnička pomoć, dok je Centar za socijalnu skrb maloljetnicima imenovao posebnog skrbnika, sopćila je hrvatska policija.

Uhapšene tri osobe

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi strani državljani nezakonito prešli hrvatsku granicu. Sedam članova porodice iz Irana izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, dok su dva državljana Iraka ovu mogućnost odbila te su smješteni u Tranzitno-prihvatni centar za strance u Tovarniku do okončanja postupka readmisije.

Vozač teretnog vozila, 21-godišnji državljanin Ukrajine, uhapšen je zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

S ovim krivičnim djelom se u vezu dovode i 24-godišnji i 25-godišnji državljani Poljske koji su uhapšeni na MCGP Macelj i privedeni u PU vukovarsko-srijemsku radi provođenja kriminalističkog istraživanja, prenosi Index.hr.

(avaz.ba)