Velika Kladuša, BiH - 24. oktobar 2018: Migranti koji su noš proveli u blizini Graničnog prelaza Velika Kalduša - Maljevac, čekajući na ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, probili su prvi kordon pripadnika Granične policije BiH i probili se do drugog kordona Granične policije BiH. ( Anadolu Agency - Samir Yordamoviç )

Zatvoren je Granični prelaz Velika Kladuša – Maljevac na kojem se nalazi oko 150 migranata, koji pokušavaju preći u Republiku Hrvatsku, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su migranti probili prvu blokadu bh. policijskih snaga, došli su do mosta, koji je granica između BiH i Hrvatske. Na početku mosta nalazi se pripadnici Granične policija BiH, a samo nekoliko metara od njih, na drugom dijelu mosta, i policija Hrvatske.

Nakon što se migranti približili hrvatskoj granici, u tom dijelu je došlo do povećanja broja hrvatskih policajaca. Raspoređeni su duž hrvatske granice. Migranti, među kojima se nalaze i djeca, poručuju da ne žele ostati u BiH.

Majid Dayyani iz Irana jedan je od migranata koji se nalaze na granici.

“Sada smo ovdje. Drže nas ovdje i nalazimo se u jako lošoj situaciji. Ne sviđa nam se ovo, mi smo izbjeglice, nemamo svoje zemlje. Želimo napustiti ovu zemlju, želimo naše živote. I mi smo ljudska bića, tretiraju nas jako loše. Ne želimo ostati ovdje”, ispričao je Dayyani.