Ne mogu nikad zaboraviti prvu. Željno sam je čekao. Protiv SAD-a nisam igrao, kao ni većina ‘vatrenih’. Bili smo uzbuđeni jer nismo imali pojma kakve ćemo imati dresove, tko će sve doći… Poznavali smo se jer smo igrali jedni protiv drugih. Tek kad smo ušli u svlačionicu, a bili su tu Boban, Šuker i Štimac, shvatili smo da sudjelujemo u nečem velikom, prisjetio se susreta protiv Rumunjske Nikola Jurčević.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Susret protiv SAD-a bio je prvi u povijesti Hrvatske, no utakmica protiv Rumunjske, na današnji dan prije 29 godina, bila je početak “vatrenih”. Danima se tražila ulaznica, a cijena je bila tadašnjih 100 dinara. Prvi put zajedno za reprezentaciju na terenu su zaigrali Šuker, Boban, Štimac, Jurčević, Jarni… Na Kantridi je protivnik bila Rumunjska, a pobijedili smo 2-0 golovima Zlatka Kranjčara i Srećka Bogdana. Kapetansku vrpcu nosio je Cico Kranjčar, kojemu je to bila druga i posljednja utakmica za Hrvatsku. 

Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

– Ta utakmica bila je kraj jedne generacije i početak stvaranja druge, koja je obilježila cijelu dekadu. To su bili trenuci stvaranja Hrvatske. Sjećam se da smo iščekivali dresove. Kad su stigli, bili smo oduševljeni. Bili su izrazito kockasti i oslikavali su državu – kaže Jurčević.

Najbolji strijelac Hrvatske u povijesti, Davor Šuker, tad je imao 22 godine. Napadač koji je proslavio Hrvatsku te večeri na Kantridi prvi je put igrao za Hrvatsku.

– Izbornik je bio Dražan Jerković, sjećam se emocija koje su me preplavile kad sam dobio poziv. Atmosfera na Kantridi je bila sjajna, svi su disali kao jedan. Cico je zabio prvi gol, a Bogdan drugi. Bili smo nabrijani kao nikad. Neopisiv je osjećaj bio odjenuti kockasti dres, a sjećate se kakva je tad bila situacija – kaže Šuker.

Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Dresovi su bili crveni s bijelim kockicama, bijele gaćice i plave štucne. Svi su imali duge rukave osim Zvonimira Bobana.

– Dres sam darovao, a sad bih dao sve da ga imam. Baš bih volio imati dres s te utakmice, koja je označila početak jedne sjajne generacije – rekao nam je Davor Šuker.

Kantrida je bila puna.

– Kad je zasvirala himna, mnogima od nas su krenule suze. Bila je to posebna utakmica – kaže Jurčević.

– Da, posebna. To je bila vrlo važna pobjeda, koja je pokrenula sve ono veliko što će reprezentacija poslije napraviti. Bio je to početak ‘vatrenih’ – dodao je Davor Šuker.

Više saznajte na izvornom linku: Dubravko Miličić – Hrvatska – Rumunjska, Prije 29 godina ‘rođeni vatreni’ / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.