Hrvatska spremna pomoći Kosovu na euroatlantskom putu

Anadolija

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević primio je u službeni posjet ministra Kosovskih snaga sigurnosti Rrustema Berishu sa kojim je razgovarao o jačanju saradnje dviju zemalja u području obrane i sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Tijekom sastanka održanog u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) ministar Kosovskih snaga sigurnosti Rrustem Berisha upoznao je hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića sa procesom transformacije Kosovskih snaga sigurnosti.

Rrustem Berisha je hrvatskom kolegi Krstičeviću prezentirao tri zakona, koja su prošla prvo čitanje u kosovskom parlamentu, za koje je istaknuo da su u skladu s Ustavom Republike Kosovo.

„U novom mandatu Kosovske sigurnosne snage bit će multietničke, profesionalne snage koje će služiti interesu svih građana, naše države i cijele regije“, izjavio je Berisha.

On je od ministra Krstičevića zatražio potporu Kosovu u razvojnim procesima prema međunarodnim integracijama i regionalnim inicijativama u kojima je Hrvatska već postala članica.

„Opredijeljeni smo za učlanjenje u NATO, to je naš strateški cilj i mi smo sada već spremni sa našim operativnim kapacitetima doprinijeti miru i stabilnosti“, poručio je Berisha te dodao kako se razgovaralo o sudjelovanju Kosovskih snaga sigurnosti u međunarodnim mirovnim misijama.

„Svi vide Hrvatsku vojsku kao primjer profesionalnosti, vrhunske uvježbanosti i spremnosti. Sva ta znanja mi smo spremni podijeliti sa našim partnerima i prijateljima te pomoći Kosovu na euroatlantskom putu, kao što smo pomogli i Crnoj Gori, kao što pomažemo Makedoniji, a ključ je pomoći Bosni i Hercegovini“, poručio je Damir Krstičević.

Rrustem Berisha je suradnju Kosova i Hrvatske također ocijenio dobrom te dodao kako je postojeću suradnju potrebno razvijati u interesu cijele regije.

„Konstatirali smo da je naša suradnja dobra, posebno u području izobrazbe. Četrdesetak pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti u posljednjih pet godina obrazuje se na Hrvatskom vojnom učilištu. Otvorili smo temu suradnje u području obrambene industrije“, istaknuo je hrvatski ministar Krstičević.

Hrvatski ministar obrane je naglasio kako je hrvatski vojnik u potpunosti naoružan i opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije, istaknuvši da je kosovski ministar Berisha jutros posjetio firmu HS-produkt u Karlovcu. Ocijenio je to prilikom za modernizaciju Kosovskih snaga sigurnosti, ali i za razvoj hrvatske vojne industrije.

Ministri su razgovarali o sigurnosnim izazovima na jugoistoku Europe te istaknuli potrebu suradnje, razmjene informacija i podjele odgovornosti među državama s ciljem stvaranja sigurnosti, stabilnosti i mira u regiji jugoistoka Europe.

Tijekom prošla tri tjedna hrvatski ministar obrane Damir Krstičević se sastao sa mađarskim, austrijskim i slovenskim kolegom.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...