Hrvatska zastupnica u Parlamentu EU: U BiH se šalje novac za radikalizaciju muslimana

klix.ba
Ovoga puta, hrvatska zastupnica Petir problematizirala je čak i nošenje hidžaba, puštanje brade i klanjanje.

Plašenje Brisela bosanskohercegovačkim muslimanima nastavljeno je ove sedmice u Evropskom parlamentu. Nezavisna hrvatska zastupnica Marijana Petir izjavila je na sjednici održanoj u petak kako Bosni i Hercegovini prijeti radikalizacija muslimana, a koju potiče novac iz “islamskih” zemalja.

Podsjećamo, plašenje Brisela radikalnim muslimanima iz BiH evidentan je program pojedinih hrvatskih predstavnika u tijelima Evropske unije, a izjava Marijane Petir tek je jedna kap u moru koje je svojevremeno uzburkala sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa bombastičnim izjavama o hiljadama radikalnih muslimana u BiH. Naravno, bez ijednog dokaza.

Ovoga puta, hrvatska zastupnica Petir problematizirala je čak i nošenje hidžaba, puštanje brade i klanjanje.

“Izražavam zabrinutost posebno jer dolazim iz Hrvatske koja kao država članica EU ima najdužu granicu s BiH. Svima ovdje je poznato da uz tu granicu niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci i koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH. Bilo je više slučajeva gdje umjereni imami koji su pozivali na pripadnost evropskom islamu bili napadnuti zajedno sa svojim porodicama”, rekla je Petir između ostalog.

Upozorenje je naglašeno na zajedničkom sastanku Pododbora za sigurnost i obranu te Odbora za vanjske poslove, a u suradnji s Delegacijom za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, a koji je održan 22. marta u Evropskom parlamentu.

“Poznato je da iz pojedinih zemalja u BiH stiže novac za stipendiranje pod uslovom da djevojke moraju nositi veo ili hidžab, a da muškarci moraju pustiti bradu i klanjati. Novac koji je stigao poslužio je za izgradnju jednog novog grada, resorta, u kojem živi arapsko stanovništvo, a služe im bosanski salafiti. Ti militanti kradu identitet građanima BiH, prije svega mislim na muslimane, jer se na tom području uvijek živjelo u toleranicji, a danas se primiču neke druge vrijednosti”, rekla je Petir.

Ona je na kraju svog izlaganja pitala predstavnike Evropske komisije prate li dotok novca iz Saudijske Arabije, Turske i drugih islamskih zemalja u BiH.

“Očigledno, taj se novac šalje kako bi se radikaliziralo stanovništvo što dovodi do mogućih sigurnosnih prijetnji”, zaključila je Petir.

 

 

Vučić: Borit ćemo se, ali nezavisnost Kosova nećemo priznati!

To što nije ispunjeno šest tačaka Briselskog sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština, ne može biti samo krivica Albanaca – rekao je sinoć predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije razgovora u Briselu.

To što nije ispunjeno šest tačaka Briselskog sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština, ne može biti samo krivica Albanaca – rekao je sinoć predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije razgovora u Briselu.

Za pet godina su i najteži ratovi završavani, rekao je predsjednik Srbije i podsjetio da je Srbija ispunila sve tačke od 7. do 15. tog sporazuma.

Albanci nemaju namjeru ispuniti obavezu, uvjeren je Vučić.

– Za pet godina nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta, to je uvreda za zdrav razum, za nas, za Srbiju – rekao je Vučić komentirajući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da nije stigao da pročita sporazum o Zajednici srpskih opština.

– Gotovo 1.800 dana šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma nisu ni dirnute, a to ne može da bude samo krivica Albanaca, to je potpisala i Evropska unija – istaknuo je predsjednik Vučić nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini (Federica Mogherini) i kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Vučić je, također, dodao da je Srbija na evropskom putu, ali da neće urušiti svoje državne i nacionalne interese da bi neki u Evropi i svijetu mogli biti zadovoljni, rekao je Vučić.

On je kazao da je za Srbiju veoma važan evropski put.

– Moja obaveza je da čuvam mir i stabilnost, a ne kao neko na ulici da postupam. Rekao sam večeras Mogerini da je Srbija na evropskom putu. Borit ćemo se da učinimo sve da napredujemo, ali nemojte da mislite da je moguće da Srbija uruši sve svoje nacionalne i državne interese da bi neki u Evropi i svijetu mogli da budu zadovoljni – poručio je on.

Manevarski prostor nam je mali, dodao je predsjednik Srbije, ali na nama je da nastavimo da se borimo, ali nezavisnost Kosova nećemo priznati – rekao je Vučić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...