Hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH su izabrali Bošnjaci, dok je većina Hrvata glasala za drugog kandidata, napisali su hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu u zajedničkom pismu, upućenom predsjednicima Evropskog parlamenta, Evropskog savjeta i Evropske komisije, povodom ishoda opštih izbora u Bosni i Hercegovini.
U zajedničkom pismu Antoniju Tajaniju, Donaldu Tusku i Žan Klod-Junkeru, svih 11 hrvatskih evroparlamentaraca je napisalo kako “izražavaju duboku zabrinutost ishodom izbora u BiH”, te da su uvjereni da to ne doprinosi održivosti i funkcionalnosti BiH.

Hrvatski evroparlamentarci su napisali da se “treći put dogodilo da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH većinom birali bošnjački glasači (Željka Komšića)”, dok je, prema njihovim riječima, “većina Hrvata glasala za drugog kandidata (Dragana Čovića)”.

Poslanici u pismu evropskim liderima poručuju da očekuju sveobuhvatnu raspravu o stanju u BiH nakon izbora na idućem sastanku Savjeta EU za vanjske poslove.

“Krajnje je vrijeme da institucije EU-a i države članice shvate i prihvate da je jednakost triju konstitutivnih naroda nužnost, ne samo zato što je takvom postavljena u Dejtonskom sporazumu, nego zato i što je to jedini koncept koji garantuje dugoročnu održivost i napredak BiH”, dodali su u pismu.

Kako su rekli, tendencije zagovaranja centralizacije ili separatizma ne vode funkcionalnoj BiH, a trenutne poteškoće, kažu hrvatski poslanici, BiH može prevladati samo dogovorom triju konstitutivnih naroda, kojim će se osigurati da svaki od njih ima “jednak i ujedinjujući udio u njihovoj zemlji”.