Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je zvaničnike iz Hrvatske da po svijetu šire netačne informacije o prijetnji koju terorizam predstavlja u BiH, a takvu pretpostavku iznio je i tokom posjete Parizu, gdje je francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) prenio uvjeravanja da njegove tvrdnje o BiH kao regionalnoj terorističkoj “tempiranoj bombi” nisu zasnovane na činjenicama.

– Ne znam je li pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste možda i u bilateralnim razgovorima s drugim šefovima država, premijerima. Riječ je o notornoj neistini – mi imamo precizne podatke koje nismo sami skupljali, već i u saradnji s prijateljskim zemljama, zemljama partnerima, u saradnji službi sigurnosti ne samo u BiH i regiji već i mnogo šire – rekao je Komšić.

On je iz Pariza izjavio je da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila među prvima koji su počeli širiti netačne informacije o terorističkoj prijetnji u BiH.

Kancelarija hrvatske predsjednice ranije je iznijela stav da Komšića ne smatra “legitimnim, niti relevantnim sagovornikom” jer je nametnut Hrvatima u BiH, ali je Komšić rekao da sa Kitarović, ipak, povremeno direktno komunicira iako se o tome šuti.

– Hrvatsko vođstvo daje sebi previše za pravo da intervenira u stvarima koje su unutrašnje pitanje BiH i nemaju veze s hrvatskom unutrašnjom politikom, a posebne ne s vanjskom – rekao je Komšić.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba