PREDSJEDNIK FIFA-e Gianni Infantino potvrdio je da je epidemija koronavirusa koja je zahvatila mnogobrojne zemlje svijeta prijetnja međunarodnim utakmicama koje su dogovorene u FIFA-inim termina u ožujku. Za Hrvatsku, kao i za mnoge druge reprezentacije, te su utakmice početak priprema za Europsko prvenstvo koje bi 12. lipnja trebalo startati u Rimu, u zemlji koja je žarište epidemije u Europi. UEFA je prije nekoliko dana službeno objavila da nema namjeru odgoditi Europsko prvenstvo te da će ono krenuti prema planu s rimskog Olimpica. 

FIFA: Ne možemo isključiti moguću zabranu natjecanja 

FIFA, međutim, mora reagirati jer su prijateljske utakmice u ožujku pred vratima, a mobilnost sportaša trenutno je ograničena raznim faktorima, dok su neke zemlje odgodile i nacionalna prvenstva (Švicarska) ili igraju pred ispražnjenim tribinama (Italija). Prvi čovjek FIFA-e o mogućoj odgodi međunarodnih utakmica u ožujku je kazao: “Ne možemo isključiti tu mogućnost. Nema mjesta panici, nisam zabrinut, ali moramo razmotriti situaciju.”
S odgodama utakmica i natjecanja otvara se i pitanje regularnosti, a Infantino odgovara:

“Moramo izbjeći pretjerane reakcije. Nadam se da nećemo morati zabranjivati natjecanja, to bi bilo vrlo teško s obzirom na različita pravila u različitim ligama i savezima. No zdravlje je najvažnije. Zdravlje je važnije od bilo koje utakmice na svijetu. Moramo biti oprezni i nadati se da se epidemija neće proširiti dalje.” 

HNS: Spremamo se kao da je sve u redu, ali pozorno pratimo sve informacije 

Hrvatska reprezentacija krajem ožujka (26. i 30.) ima dogovoren turnir u Kataru, protiv momčadi Portugala i Švicarske. Infantino nije govorio pojedinačno o utakmicama koje su dovedene u pitanje, već je spornim naveo cijeli ožujak. U HNS-u su nam kazali kako se zasad pripremaju kao da se turnir odigrava te da pomno prate sve obavijesti FIFA-e i UEFA-e koje, kako tvrde, najbolje poznaju situaciju. HNS u poslanom dopisu još ističe da je nogometnoj obitelji zdravlje u središtu svake odluke o rasporedu utakmica ili turnira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi se pripremamo kao da će se turnir održati prema planu, a pozorno pratimo situaciju po pitanju virusa kako bismo mogli adekvatno reagirati bude li potrebe – u tom smislu pratimo upute HZJZ-a, državnih i međunarodnih institucija jer su one najpozvanije donositi odluke i preporuke u ovoj situaciji. Također pratimo preporuke UEFA-e i FIFA-e te smo u kontaktu s organizatorima koji najbolje poznaju situaciju u Dohi. Zdravlje igrača, stožera i navijača nam je na prvom mjestu, kao što je i belgijskom, švicarskom i portugalskom savezu, pa će sve eventualne odluke biti donesene imajući to u vidu. Ali, ponavljam, trenutno sve ide po planu”, kazali su nam u HNS-u. 

Hrvatska do Eura osim turneje u Kataru ima dogovorene prijateljske utakmice početkom lipnja: s Turskom u Osijeku te protiv Francuske u Parizu. 

U Italiji je zabilježeno više od tisuću slučajeva zaraze koronavirusom, dok je u Hrvatskoj danas potvrđen deveti slučaj. 

Hrvatska reprezentacija danas će, dodajmo, doznati protivnike u UEFA-inoj Ligi nacija koja se igra od rujna. Ždrijeb skupina je u 18 sati u Amsterdamu, a ključne informacije o natjecanju i njegovom utjecaju na SP pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Hrvatskoj propada dio priprema za Euro, otkazuju se međunarodne utakmice? / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.