I BiH svoje hakere ima: Evo kako je ‘spretna’ trojka olakšala firmu iz Gračanice za 224 000 KM!


Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla je prihvatio prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora Tomislavu Geliću (24), Almiru Gasalu (20) i Harisu Šanjti (38), svi iz Zenice, zbog sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela i računalna prevara te pranje novca

Elektronske transakcije

– Postoji osnovana sumnja da su tokom januara i februara 2016. bili članovi udruženja formiranog kako bi učinili pomenuta krivična djela i sebi pribavili veću protivpravnu korist. Članovi udruženja su ušli u računarski sistem jedne firme iz Gračanice sa kojeg se obavljaju i elektronske transakcije novca i koriste usluge elektronskog bankarstva, te su 5. februara neovlašteno pristupili aplikaciji te firme za elektronske transakcije novca u jednoj banci i sa računa firme, u 26 transakcija, na svoje račune koje su prethodno otvorili u različitim bankama, prebacili iznos od preko 280.000 KM, saopćeno je iz tuzlanskog Tužilaštva.

Sa računa u različitim bankama na koje su prebacili novac, oni su potom 6. februara preuzeli oko 224.000 KM, a iznos od oko 60.000 KM nisu uspjeli preuzeti jer su na zahtjev vlasnika firme banke blokirale preostala sredstva.

– Kada je događaj prijavljen, tužioci ovog Tužilaštva i policijski istražitelji iz Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona su obavili niz istražnih radnji i provjera kako bi se identificirale osumnjičene osobe i utvrdili načini izvršenja krivičnih djela. Po nalogu ovog Tužilaštva i na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona su izvršili pretrese objekata i automobila na većem broju lokacija u Zenici koje su koristili osumnjičeni i privremeno oduzeli određene predmete za koje se sumnja da su korišteni ili potiču iz izvršenja krivičnih djela. Osumnjičeni su 6. februara lišeni slobode, potvrdio je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Posebne istražne radnje

Pripadnici MUP-a TK su izvršili kriminalističku obradu i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu pomenute predali u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Izdate su i naredbe za potrebne istražne radnje koje su u toku, a kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za ova krivična djela.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...