Vršnjačko nasilje je oduvijek veliki društveni problem, a ekspanzijom društvenih mreža ono i dolazi do širokih narodnih masa, te se stiče utisak da je ono rasprostranjenije nego ranije. Da žrtva vršnjačkog nasilja može biti svako, govori u prilog i činjenica da su ga mnoge poznate ličnosti to doživjele na sopstvenoj koži. Ipak, uspjeli su da to prevaziđu i da izgrade svoju ličnost i karijeru.

Učesnica Zadruge i bivša pevačica grupe Luna, Ivana Krunić, propatila je tokom djetinjstva i tinejdžerskih dana jer su je maltretirale djevojčice iz blokova, gdje i danas živi. Atraktivna zadrugarka vuče ogromne traume jer je bila žrtva vršnjačkog zlostavljanja, što je rezultiralo time da je ona jedno vrijeme pored sebe stalno imala nekoga ko ju je čuvao i pazio da je neko ne napadne.

Pevačica Anabela Atijas progovorila je na temu vršnjačkog nasilja i istakla da je prva u redu za borbu protiv svih oblika tiranije nad djecom. Anabela je iskreno progovorila o nasilju koje je njena kćerka, Nina Đogani, doživjela i dala svoje mišljenje o tome kako stati na put nasilnicima.

-Javno sam podržavala “Aleksin zakon” i smatram da se delikventi trebaju kažnjavati. Ne samo oni, nego i njihovi roditelji. Kada sam ja imala problem sa mojom kćerkom, ja sam se obratila školi. Pogriješila sam što nisam roditeljima. Mnogi roditelji nisu u stanju da prihvate da im djeca prave probleme i da su nasilnici. Išli su za mojom kćerkom i dobacivali joj: “Majka ti je ovo, otac ti je ono…”. Gurali su je, unosili su joj se u lice – prisjećala se pjevačica.

Ovo negativno iskustvo iz djetinjstva nije zaobišlo ni pjevačicu Aleksandru Prijović. Naime, ona je u svom rodnom Belom Manastiru preživjela vršnjačko nasilje. Ona je svojevremeno ispričala kako su je djeca šikanirala i izbjegavala samo zato što je voljela da pjeva. Priznaje da se teško borila sa svakodnevnim vrijeđanjem i ismijavanjem.

-Nije mi bilo lako. Ovo nikome do sada nisam rekla, ali ja sam bila žrtva djece u školi. Nisu me tukli, ali jesu psihički maltretirali. Ponižavali su me, nazivali jadnicom i pjevaljkom. Govorili su: “Nije ništa bolja od majke pjevaljke”. Sprdali su se na moj račun kako su stigli. U školi su, poslije svakog mog nastupa, donosili snimke i puštali ih. Smijali su se na sav glas, sve sam čula i vidjela. Vjerujte da mi se, u tim trenucima, srce cijepalo – rekla je pjevačica.
Sada, kad je uspješna i ima svoj stan, auto i novac, kaže da svi ti koji su joj se podsmijavali žele da se druže sa njom.

-Javljaju se, pišu mi na Fejsbuku i podržavaju me. Sada sam im slatka, lijepa, mila i draga. Svima odgovorim na poruku, ali nisam zaboravila kako su me maltretirali – istakla je Aleksandra.

Pjevač Milan Stanković u svojoj ispovijesti otkrio je ne toliko lijepe detalje iz svog djetinjstva. Kako kaže, preživio je svašta jer je bio žrtva vršnjačkog nasilja.

-Preživio sam svašta, pa i vršnjačko nasilje. Vrijeđali su me, cijepali mi ranac i izbacivali me iz društva – rekao je Milan.
On se prisjetio i kako se osjećao u tim trenucima.

-Pamtim šesti i sedmi razred osnovne škole, povlačenje u sebe, u svoju sobu, sopstveni svijet glume i scene, gdje sam mogao da budem ono što želim. Nijedno dijete ovoga svijeta ne zaslužuje iživljavanje svojih ispisnika. Danas, iz takvih lekcija razvijam svijest, samilost i ono Hristovo: “Oprosti im Bože, ne znaju šta čine” – objasnio je pjevač. piše Espreso.rs.

 

Izvor vijesti: Ognjen Škundrić / azra.ba