Posjetioci koji navraćaju u Foto studio „Canon“ Mirhada Okanovića u Vogošći, tokom fotografisanja, uživaju u njegovom izvođenju predivnih pjesmama iz naše tradicionalne muzičke riznice. Ovaj fotograf, istinski sevdalija, nedavno je snimio 31 pjesmu iz bogate riznice bosanskohercegovačkog muzičkog stvaralaštva.

-Dugo je u mom srcu tinjala želja da, kao pjevač, snimim neke od pjesama koje su izvodili doajeni sevdalinke. No, splet različitih okolnosti nije mi to dozvoljavao. Međutim, pošto sam sada ispunio sve ono što mi omogućava da moja porodica živi onako kako treba, došlo je vrijeme da malo više računa povedem o svojoj drugoj ljubavi-pjesmi. Vodio sam računa da ne oskrnavim orginalnost bilo koje od snimljenih pjesama. Oni koji su ih slušali u mojoj interpretaciji kažu da sam uspio u tome. „Bosno moja lijepih planina“, „Djevojka sokolu zulum učinila“, „Grana od bora“, „Ne pitaj me stara majko“, „Sevdalinko pjesmo najmilija“, „Svud je kiša, svud je blato“, „Ne mori me živa bila“… samo su neke od njih, ali i one pomalo zaboravljene pjesme koje sam ponovo vratio u život. Nastojat ću da većinu broj njih „obučem“ i u zanimljivo video ruho te ih tako približim novoj generaciji kako ona, usljed „bombardovanja“ melodijama iz tuđih avlija, nebi zaboravla vlastitu tradiciju – kaže Mirhad.

Inače, njegov foto-studio, uistinu, je postao mjesto gdje rado svraćaju, ne samo obični građani, već i velike estradne zvijezde. Subhija Šehović, Hamid Ragipović Besko, Muharem Serbezovski, Mesud Kreštalica, Muhamed Spahić, Ruža Efendić…samo su neki od njih. Nedavno smo u ovom prostoru „ulovili“ i Fuada Backovića Deena.

-I mene je obradovala njegova posjeta, Bio je zadivljen stilom interpretacije, a posebno ga fascinirala boja mog glasa i njegova mekoća. Jednoj pjevačici iz Hrvatske, sa kojom je bio u društvu, slušajući moje pjesme, objašnjavao je karakteristike istih. Iako je on u nekoj drugoj branši oduševio me time koliko poznaje sevdah i sevdalinku i sa kakvim žarom govori o njoj- kaže Mirhad Okanović.

 

Izvor vijesti: Šejla Lilić / azra.ba