Ibtihaj Muhammad je prva Amerikanka u hidžabu koja će predstavljati svoju državu na predstojećim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Njen omiljeni sport, pored niza drugih u kojima uživa, jeste mačevanje koje joj je dopustilo da svoj hidžab drži manje-više skrivenim. Naime, Muhammad je nailazila na mnoge probleme zbog odabira da nosi hidžab.

Ipak, nizala je uspjeh za uspjehom iako je s mačevanjem počela relativno kasno – sa svojih 13 godina, dok je profesionalni početak karijere počeo tek nakon diplomiranja. Nakon olimpijade u Pekingu 2008. godine počela je pripreme za London, ali nije uspjela zbog povrede ligamenata.

Kada je došao red na Rio rangirala se kao druga najbolja sportiskinja u svojoj zemlji, 17 godina nakon početka bavljenja mačevanjem. Nakon toga je zbog kombinacije svoje nacionalnosti i odabira nošnje postala jedna od najzanimljivijih sportiskinja na svijetu.

Ibtihaj Muhammad sada ima priliku pokazati kako njen uspjeh može biti glavni razlog njene popularnosti, a da “Amerikanka u hidžabu” padne u drugi plan.

/klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.