Ko je Ilda Alibegović (privatno)?

Kćerka i sestra, ona kojoj je pripala čast da se stara o svojoj porodici. Amaterski pišem poeziju i priče i bavim se humanitarnim radom. Smisao života mi je postići čistoću srca i visinu duše i druge učiti o tome. Zadovoljnom me čini zdravlje moje porodice, priroda, životinje, dobra muzika, dobra knjiga, dobar razgovor, smijeh. Snažnom me čini vjera u Boga, a u radu me motiviše zadovoljstvo naših građana. Profesorica sam bosanskog jezika i književnosti, bivša gradska vijećnica i dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Bihać, kratko radila u Gimnaziji Bihać, kratko radila kao voditeljica jutarnjeg programa bihaćke redakcije Federalne televizije, godinu dana bila stručni saradnik za kulturu u Kulturnom centru Bihać. Zadnjih 20 godina najviše se posvetila volonterskom angažmanu i to kroz nekoliko nevladinih organizacija radeći humanitarne akcije te kulturne, ekološke i slične projekte. Trenutno zastupnica u Skupštini USK.

Zašto si se uključila za ovu novu političku utrku?

Ako pitate zašto u politiku uopšte, onda iz razloga što smatram da ako radite to pošteno, aktivno, sposobno, ispravno i kvalitetno, ako se na taj način brinete o svojoj zajednici, onda kao što je vojnik u ratu, to je pošten političar u miru, štiti i brine o svom narodu i državi.

Ako mislite na kandidaturu za federalni nivo, to je valjda neka logična postepenost, hvala Bogu, građani me redovno podržavaju pa sam tako od gradske vijećnice u gradu Bihaću, postala i zastupnica u Skupštini USK.

Sljedeći nivo je upravo ovaj sa kojeg bih mogla konkretnije se boriti za naše krajiške interese. Ako je pitanje zašto federalni nivo, uzimajući u obzir da je mnogo teže osvojiti tu mandat, onda iz razloga što volim izazove, volim nove škole, ako izostane dovoljna podrška građana, borit ću se za njih i svoju domovinu kako sam i dok nisam postala politički aktivna.

Nije politika jedino mjesto gdje čovjek može biti patriota. Ako prođem biće to znak da Bog želi da i dalje na ovaj način radim za narod. Ovom prilikom hvala mojim timovima koji imaju povjerenja u mene da ću ostvariti dobar rezultat.

Poziv uvijek dođe od njih, nikad nisam svoj angažman nekome ponudila, uvijek sam bila pozvana, hvala im na tome. Kažem timovima jer sam prvo bila na listi Sbb-a, a onda na listi ispred novoosnovanog tima aktuelnog gradonačelnika gospodina Fazlića, sad na listi ispred tima Nes-a.

Zašto NES?

Surađivala sam četiri godine sa liderima ovog tima i ono što je mene privuklo je bio radnički duh, neumorna energija, osjećaj odgovornosti i ozbiljnosti u ovom poslu, poduzetnički duh, ispunjavanje obećanja građanima, fokusiranje na sebe, ne na druge, stalna otvorenost i pristupačnost prema građanima, disciplina u organizaciji, svjesnost ko ih je doveo na mjesta gdje jesu.

Meni su ta stanja svojstvena i bliska pa najviše iz tog razloga.
A i poziv predsjednika Nes BiH, gospodina Ogreševića da budem dio tima jer smatra da sam kvalitetan kadar je svakako bio motiv više.

Nakon što budete izabrani, šta Bihać i USK mogu očekivati od vas?

Kao što kažete, prvo treba osvojiti taj mandat, drugo, trebamo biti pozicija, odnosno vlast, iz opozicije, iskreno, malo se može, ali ako se desi pobjeda i pozicija, građani mogu očekivati isto, kako sam se borila do sada za naš grad i za našu Krajinu, ništa drugačije ne bi bilo tamo, naravno, ukoliko bi za borbu imala prilike i podršku kakvu sam imala ovdje, to je jako važno.
Ako se sve posloži i ako samo bude do moje volje, onda se građani ne trebaju brinuti o mom angažmanu.
Daj Bože da bude kako je najbolje za sve nas.

Poruka biračima?

Ovako dragi moji, prvenstveno Krajišnici, a onda svi birači širom naše države.
Birajte junake!
Birajte viteze.
Neko će reći da su takvi ludi, da više misle na druge, nego sebe, da izgore u žrtvi i možda je to i istina, ali vas samo junaci odvedu do pobjede i rezultata.

U borbama najjbitnije figure jesu junaci.

Imam jednu osobinu koja nije baš dobra po mene lično, ali dobro dođe u ovom poslu, da li se to zove hrabrost, odlučnost, stav, karakter, kičma, ludost ili što bi premijer rekao krajiška huja, kako god, ali to je nikakva bojazan da ću se nekom zamjeriti.
Moj život zavisi od Boga, a ne od ljudi, ljudima moram pomagati jer je On tako naredio i ljudima moram služiti jer su mi dali povjerenje, ali tiranima, kriminalcima, nerdnicima, ne moram.
Nisam ušla u politiku da me vole, ovdje sam došla da se lošima zamjeram i da dobrima budem pomoć.
Ne bojim se boriti, ne bojim se posljedica, gubitaka, samo se bojim da mi neko dadne povjerenje, a ja ga neradom iznevjerim, od te misli strahujem.

Birajte požrtvovane i hrabre.