Petnaestogodišnja Kineskinja, koja je zbog rijetke nasljedne bolesti fizički prerano ostarila, najzad ima izgled kakav odgovara njenom uzrastu, zahvaljujući dobrim ljudima, koji su sakupili više od 20.000 funti za plastičnu operaciju.

Tinejdžerka, koja je poznata pod pseudonimom Sjao Feng, izgledala je čak nekoliko decenija starije nego što zapravo jeste i vršnjaci su joj se rugali zbog naborane kože. Vremenom je potpuno izgubila samopouzdanje i osjećala se manje vrijednom.

Nakon što je prošlog mjeseca u Bolnici za plastičnu hirurgiju “Sanlajn”, u Šenjangu (provincija Ljaoning) podvrgnuta operaciji koja je trajala sedam i po sati, prvi put se suočila s novinarima, kada je i prvi put videjla svoj novi izgled.

Kao i njena majka, Sjao Feng pati od progerije, nasledne bolesti koja uzrokuje prevremeno starenje, a javlja se u jednom od osam miliona slučajeva. U njihovom slučaju stari samo koža, ali ne i organi, zbog čega su šanse za preživljavanje veće.

Sjao Feng je 29. decembra operisao tim od deset hirurga, tri anesteziologa i pet medicinskih sestara.

Hiruzi su uklonili višak kože debljine sedam centimetara, operisali nos, obrve i usta.

Uprava bolnice je na kraju riješila da joj ne naplati troškove lečenja u ukupnom iznosu od 56.000 funti, te da sakupljena sredstva uloži u njenu rehabilitaciju i buduća istraživanja.
Feng je koža počela da se opušta kada je imala samo godinu dana, a kada je završila srednju školu, odlučila je da odustane od daljeg školovanja, plašeći se upoznavanja s novim ljudima.

– Petnaest mi je godina, a imam lice žene od šezdeset godina. Koliko želim da izgledam kao srednjoškolka! – napisala je očajna Sjao Feng u pismu lokalnom dobrotvoru Guou Mingjiu, u nadi da će joj on pomoći da prikupi novac za plastičnu operaciju.

Prošlog mjeseca, Guo, koji je i zamjenik predsjednika Svekineske federacije sindikata, stupio je u kontakt sa bolnicom “Sanlajn”, koja je odmah pristala da je operiše uz popust od sedamdeset odsto. Poslije toga je Guo organizovao javno prikupljanje novca sedmog decembra, kada je za samo jedan dan sakupljeno 40.000 juana (4.290 funti). Zatim je organizovao humanitarni maraton za tinejdžerku. Svi zajedno, maratonci su sakupili više od 150.000 juana (16.000 funti).

Dr Ši Lingdži, direktorka bolnice, izjavila je da bolnica neće naplatiti troškove operacije u iznosu od  500.000 juana, tj. 56.000 funti, a prikupljenih 20.000 funti uložiće u istraživanja i rehabilitaciju Sjao Feng 

Na konferenciji za štampu u bolnici u Šenjangu Sjao Feng je prvi put videla svoje novo lice. Nije mogla da zadrži suze dok je grila roditelje.

– Danas je najsrećniji dan u životu moje kćerke – izjavio je otac Vang Hongde i dodao:

– Noć poslije njene operacije bila je najmirnija u mom životu, jer sam bio siguran da će je ljekari izliječiti i pomoći joj da živi i uči radosno u budućnosti.

(Blic.rs)

Više saznajte na izvornom linku: – IMA 15 GODINA I LICE STARICE, DJEVOJČICA BOLUJE OD RIJETKOG POREMEĆAJA: Godinama su je ismijavali, a sad je otišla na OPERACIJU, TRASFORMACIJA JE NEVJEROVATNA / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.