“Imaš hranu i cigarete, šta hoćeš više”: Bosanac mjesecima bez plaće u Austriji

cazin.net
Radnički minibus, nešto alata i garaža, to je bio sav inventar mini građevinske firme u austrijskoj pokrajini Štajerskoj.

Radnički minibus, nešto alata i garaža, to je bio sav inventar mini građevinske firme u austrijskoj pokrajini Štajerskoj.

Broj zaposlenih varirao je od dvojice do šest radnika, a vlasnik je upravljao firmom na čudan način.

“Po vlastitom nahođenju je plaćao radnike, nije bilo nikakve radne evidencije, sve se svodilo na usmeni dogovor”, rekao je Gerhard Klinger, šef inspekcije rada u Štajerskoj.

Najveća žrtva nepodnošljivih radnih uvjeta postao je 25-godišnji državljanin BiH. Bosanac je radio danonoćno, ali više mjeseci nije primio plaću.

Tek nakon dugog moljakanja, vlasnik je pristao isplatiti naknadu državljanina BiH. No, Bosanac je odmah morao dio isplaćenog novca vratiti gazdi kao “pozajmicu” kako ovaj ne bi zatvorio kompaniju!

Pored rada na gradilištu, 25-godišnji Bosanac morao je održavati kuću i vrt svog poslodavca.  Za ovu uslugu, zaposlenik je nagrađen smještajem u sobi bez stola i ormara, tek sa krevetom. Sve je trpio jer je vlasnik za njega zatražio austrijsku radnu dozvolu.

Kada je Bosanac upitao za plaću, gazda mu je odgovorio: “Šta hoćeš? Imaš hranu i cigarete od mene!”

Austrijski robovlasnik je izveden pred radni sud, ali je u međuvremenu njegova kompanija bankrotirala. Ipak, radnik iz BiH dobio je 10.000 eura iz Fonda za potraživanje propalih austrijskih kompanija.

 

 

ZANIMLJIVO: Zašto se gojimo kada prestanemo da pušimo?

Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobija suprotan efekat. Pušači, u prosjeku, imaju manje kilograma od nepušača, a uticaj nikotina na metabolizam je kompleksan.

Pretpostavka je da nikotin pojačava uticaj leptina i grelina, što rezultuje smanjenim apetitom.

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je skladištena u masnom tkivu, a nivo cirkulišućeg leptina prati unos kalorija i direktno je proporcionalna količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji stimuliše apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u cijelom tijelu i na taj način utiče na mnoge tjelesne funkcije.

Djelovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava djelovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utiče na simpatički nervni sistem, što za rezultat daje povećan nivo adrenalina i ubrzavanje metabolizma.

S prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se receptori za ukus na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala da puši bolje osjeća ukus hrane.

 

 

Bezobrazno DOBRA: Ovakve obline se ne viđaju često (FOTOGALERIJA)

Suzy Cortez često fanove obraduje fotografijama u dresu Barcelone, najviše u dresu Messija. Veliki je fan Barcelone što je odavno poznato.

Suzy Cortez često fanove obraduje fotografijama u dresu Barcelone, najviše u dresu Messija. Veliki je fan Barcelone što je odavno poznato.

Miss Bum Bum Brazila iz 2015. godine na Instagramu ima 1,2 miliona pratitelja, a ovakve fotografije su je dovele do toga.

Više fotografija i video zapisa možete pogledati na sljedećem linku suzycortez.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...