Redefinisanje pozicije Doma naroda je nešto o čemu sigurno treba voditi računa u svim budućim pregovorima, ali u ovom momentu, prioritet je implementacija izbornih rezultata, kazao je za Vijesti.ba potpredsjedik Federacije BiH Milan Dunović.

On smatra da je funkcionalnost rada Doma naroda Parlamenta Federacije takva da u ovom momentu Dom naroda ima potpuno iste ingerencije kao Predstavnički dom Parlamenta Federacije što nas dovodi u jednu apsurdnu situaciju.

“Naime, često imamo zloupotrebu pokretanja vitalnog nacionalnog interesa, jer primjera radi, ne može se potezati pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakonu o igrama na sreću. Tim se pokazuje, a ima još niz primjera, da Dom naroda može da služi za blokade političkih procesa u FBiH”, rekao je Dunović.

On je podsjetio da je HDZ na Zakonu o izbornim jedinicama brutalno prekršio procedure i zloupotrijebio vitalni nacionalni interes.

“Međutim, ukoliko su već blokirali Zakon o izbornim jedinicama, moguće je implementirati izborne rezultate u skladu sa Ustavom FBiH. U suprotnom HDZ i Čović hoće reći da Ustav FBiH za njih ne vrijedi, pa neka me demantuje ako to nije tako”, kazao je Dunović.

Redefinisanje pozicije Doma naroda je nešto o čemu sigurno treba voditi računa u svim budućim pregovorima, ali u ovom momentu, prioritet je implementacija izbornih rezultata.

“Ovo što Dragan Čović govori, to su neki ultimatumi koje se jednostavno ne može prihvatiti, jer ne može osnov implementacije izbornih rezultata biti zahtjev da se izborno zakonodavstvo promijeni, jer to može biti jako spor proces u kojem HDZ traži nešto po principu – ili je po njihovom ili neće biti nikako. Izbori su održani, implementacija je više nego moguća u skladu sa Ustavom”, kazao je Dunović.