Industrijska proizvodnja u BiH za devet mjeseci (januar-septembar) ove godine zabilježila je pad od 8,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period

U septembru u odnosu na avgust ove godine proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju je veća za 8,8 posto, proizvodnja intermedijarnih proizvoda za 4,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda za 0,4 posto, dok je proizvodnja energije manja za 5,1 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u septembru ove godine u poređenju sa septembrom lani veća je za 9,6 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda za 3,8 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za pet posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,1 posto, a proizvodnja energije manja je za 5,8 posto.

Industrijska proizvodnja u septembru u poređenju sa avgustom ove godine u području prerađivačka industrija bilježi rast za četiri posto, u području vađenje ruda i kamena za 0,2 posto, dok je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom zabilježen pad za 1,2 posto.

U septembru u poređenju sa istim mjesecom lani industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u području prerađivačka industrija za 2,7 posto, u području vađenje ruda i kamena za 4,1 posto, a u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom zabilježen je pad od 7,3 posto.

Izvor:RTV USK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.