Testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen je osmi slučaj infekcije koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), a radi se o 51-godišnjem muškarcu iz Breze, koji je 14. marta došao iz Njemačke.

Kako su kazali iz Kriznog štaba ZDK, s obzirom da je u Njemačkoj radio u restoranu u kojem je bilo pozitivnih slučajeva infekcije, odmah je targetiran kao sumnjiv na koronavirus te smješten u kućnu izolaciju.

– U Brezi nije imao kontakata sa okolinom, pošto živi sam, a sve vrijeme je bio pod zdravstvenim nadzorom. Nakon blagih simptoma koji su se pojavili unazad nekoliko dana, uzeti su brisevi koji su poslani u referentni laboratorij te je potvrđena infekcija koronavirusom – kažu iz Kriznog štaba ZDK.

Napominju da će pacijent ujutro biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, gdje se odranije nalazi pet inficiranih osoba i to četiri iz Zenice i jedna iz Tešnja, dok je šesti pacijent ranije premješten na Službu za infektivne bolesti KBZ-a.

Također, očekuje se da u izolatorij bude prebačen i 34-godišnji muškarac iz Visokog kod kojeg je danas potvrđena infekcija virusom COVID-19.

– Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa suspektnim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije – apeluju iz Kriznog štaba ZDK.

Sve detalje o koronavirusu pronađite na ovom linku:

https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Inficirani 51-godišnjak iz Breze radio u njemačkom restoranu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.