Po saznanjima da je u Kantonu Sarajevo poskupilo ulje, namirnica sa Liste proizvoda koja se odnosi na ograničenje marže u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine, više timova kantonalnih inspektora je kontrolisalo poštivanje navedenih propisa.

Provedenim kontrolama o izmjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode federalne vlade od 10. aprila 2021. godine, u jednom slučaju je utvrđeno odstupanje prilikom kalkulacije cijene ulja, što predstavlja prekršaj po članu 4. Zakona o kontroli cijena. Iz navedenog razloga inspektori su djelovali izdavanjem dva prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 1.250 KM.

U postupku provedenih nadzora inspektori su, na osnovu izjava trgovaca, došli i do saznanja da je kao posljedica pandemije na globalnom tržištu došlo do povećanja cijena uljarica, što za posljedicu ima i povećanje cijene ulja kod proizvođača, odnosno povećanje cijene ulja kod dobavljača, a što u konačnici rezultira i većom cijenom ulja na domaćem tržištu, iako se trgovci pridržavaju Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o ograničenju maržnih stopa.

Iz navedenog razloga inspektori će, s ciljem zaštite interesa krajnjeg potrošača, osim u maloprodaji kontrole primjene navedene odluke nastaviti i u veleprodaji, kao i kod dobavljača na području Kantona Sarajevo.

“Podsjećamo i da su na Listi proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena, a koja je utvrđena Odlukom Vlade FBiH, nalaze pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto mliječne masti, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu uporabu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun”, naveli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

U okviru svojih nadležnosti inspektori u svakodnevnim nadzorima provode kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština, o čemu svakog mjeseca izvještaje dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, saopćili su iz KUIP-a.

crnahronika)