Inspirativni hfz. Sulejman Bugari: Budi Njegov, a ne svoj!

Svi smo svjedoci svoje nemoći bez Svemoćnog, znak te nemoći je što sebe bez ogledala ne možemo vidjeti

Autor: A. Ču.

Nekadašnji imam Bijele džamije u Sarajevu i jedan od omiljenih vjerskih dužnosnika među mlađom generacijom, danas savjetnik za da'wu reisu Fejziću u Crnoj Gori obratio se javnosti povodom nastupajućeg svetog mjeseca ramazana. 

Njegovu poruku, uvijek inspirativnu, prenosimo u cijelosti:

– Imenom Allaha, Svemilosnog, Premilostivog. Hvalevrijedan je samo On, Vlasnik vidljivog i nevidljivog. Pozdravi, pohvale i blagoslovi idu Uzoru svijeta Muhammedu, s.a.v.s., mir na njega je, na njegovu porodicu, prijatelje i na sve one koji se bore za dobro i svakoga radi Njega.

Ako si sav svoj, nećeš se boriti protiv svoga, već protiv ega svoga i ega drugoga!

O, čovječe, imaš sve, a sebe nemaš. Imaju te svi, a ti nikoga nemaš. Ko Njega nema, sam je i voli se osamljivati. Zato dominira samoća.

Svi smo svjedoci svoje nemoći bez Svemoćnog. Znak te nemoći je što sebe bez ogledala ne možemo vidjeti. Zaboravivši na drugoga, zaboravili smo samo sebe, svoju dušu, a taj drugi je naš brat, naše ogledalo.

Ramazan je jedinstvena prilika da se ogledamo i da svi psihofizički lijepo izgledamo.

Za ovu ramazansku priliku, sa svojima želim podijeliti sljedeće: Biti svoj ne znači imati sebe, već ne dati da te bilo š̌ta ili bilo ko ima osim On. Pronaći i usvojiti svoju ulogu koja ti je data i biti na svome plemenitom zadatku!

Svi smo mi svoji, jer smo od Njega i samo Njegovi i On nam naređuje kao braća da budemo!

Gledaj sestru, brata, kao svoga, osim onog ko ne voli drugoga. Svi govore i hvale se onim: “Ko će kome, ako ne svoj svome?”

O, plemenite duše, Mi ne volimo svoga jer smo usvojili pogrešne navike i time napravili bolesnike, poročnike i zavisnike! I još kažemo: “Budimo svoji na svome!”

Ako ti nisi sav svoj, nisi ni za sebe, a kamoli za svoje. Sigurno nismo svoji ako ne volimo sve kao svoje i svima kao sebi!

Svi žalimo onoga ko nema svoje, a radujemo se kad ga neko usvoji. Onaj ko nema Njega, nema sebe, a ni svoje!

Posljednji Poslanik, s.a.v.s., zato je poslan svima. Gledao je sve kao svoje, usvajao siročad i brinuo se za njih, ko god bio. Zato je osvajao srca ljudi, a ne zemlju!

Ko ne voli svoje, on hoće sve pod svoje!

Ovi danas većinom u svoje ime i prezime ne samo što govore, rade, pjevaju igraju, studiraju i pišu, već i u svoje ime vole i pomažu!

I kad im se kaže: “Nemojte, ljudi moji, sve je Njegovo, od Njega i Njemu se vraćamo! U ljubavi i bratstvu nema naše, vaše, moje i tvoje!”, oni opet svoje pa svoje! Svoje mišljenje, svoje tumačenje, svoje djelo, svoj rezultat, svoja nacija, pa i svoja vjera…

Ramazanskom prilikom blagoslovljeni bili gdje god bili i ugled na oba svijeta ostvarili!

Ramazan Šerif Mubarek Olsun – u potpisu Sulejman Bugari.

(Autor: Avaz)