U toku polaganja vozačkog ispita instruktor Zdravko Ivić iz Autoškole “Ivić” istjerao je ispitivača napolje nakon što je od kandidata zatražio okretanje vozila unazad.

Tvrdi to u izjavi za “Nezavisne” ispitivač Rajko Dujaković te dodaje da je u pitanju radnja koja je 35 godina, koliko se bavi tom strukom, prihvatljiva i bitna za sve instruktore, samo ne za Ivića.

– Nije dozvolio kandidatu da na moj zahtjev obavi tu radnju, nakon čega sam kandidatu rekao da ćemo završiti s ispitom pošto instruktor ometa provođenje ispita i da idemo desno – rekao je Dujaković.

Prema njegovim riječima, instruktor je tada zakočio i rekao mu:

– Marš napolje, magarac! 

S obzirom na to da ga dugo poznaje, kaže da je samo otišao. Ovaj incident se desio u četvrtak u Banjoj Luci u naselju Lazarevo. Kako kaže Dujković, po njemu, osim njega, niko ne zna voziti. 

S druge strane, instruktor koji je i suvlasnik ove autoškole kaže kako nije izbacio Dujkovića iz automobila, već mu je rekao samo da izađe. 

– Tražio je radnju koja ne postoji i nema je u bodovnoj listi, ne može se bodovati. On je rekao: ”Ništa, vraćamo se nazad.” Kako je sjedio pozadi, počeo je provocirati, žaliti se. Tada sam zaustavio vozilo i rekao mu: ”Izvoli, izađi”, rekao je Ivić.

Iz Zavoda za obrazovanje odraslih RS u petak su za “Nezavisne” rekli da bilo kakav pokušaj miješanja instruktora vožnje u tok ispita nije prihvatljiv.

– Evidentan je pritisak na rad imenovanih ispitivača u komisiji za polaganje vozačkih ispita i ovaj zavod će pružiti punu podršku njihovom stručnom radu, a u slučajevima gdje ponašanje instruktora vožnje prelazi granice zakonitog, budući da su ispitivači službena lica i insistirati na njihovoj zaštiti od nadležnih organa – kažu u Zavodu za obrazovanje odraslih RS.

Ova autoškola također se skoro našla u centru zbivanja nakon toga što je Neđo Jošiković, član komisije za polaganje vozačkih ispita u Banjoj Luci, optužio tada Dragana Ivića, također instruktora u ovoj autoškoli, da ga je prvo napao verbalno, a zatim umalo i fizički, i to nakon što je od kandidatkinje zatražio da krene pomoću ručne kočnice. 

Iz autoškole rekli su da više instruktor Ivić, ako bude u komisiji za polaganje vozačkog ispita, neće praviti problem, jer ovu radnju neće tražiti zbog toga što je nema u bodovanju. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba