Invaliditet nije prepreka; Sinan Muharemović govori za portal Biscani.net!

A.Zunic/Biscani.net

Sinan Muharemović je 21-godišnji mladić iz Cazina, koji, uprskos invaliditetu, ne posustaje u životu te se bori sa svim preprekama. Student je treće godine ITEP Visoke škole u Sarajevu, a nedavno je snimio i pjesmu. Više o ovom projektu, ali i mnogim drugim stvarika Sinan je govorio za portal Biscani.net. Razgovor koji je s njim vodila Amila Žunić možete pročitati u nastavku.

 

Sinane, prije svega hvala Vam jer govorite za portal Biscani.net.  Nakon završene srednje škole u Cazinu upisali ste ITEP Visoku školu u Sarajevu. Zašto ovaj smijer?

– Naravno zahvaljujem se Vašem portalu na pozivu i zaista mi je čast sarađivati sa Vama. Pa ovako, kao i većina srednjoškolaca u periodu kad treba donijeti odluku šta dalje u životu odabrao sam ovaj put jer danas se većina stvari vrti oko tehnologije. Kako ja volim reći – ČOVJEK TREBA BITI U KORAK S VREMENOM.

Kako napreduje studij, s obzirom na daljinu, morate putovati. Da li ste suočeni sa nekim predrasudama u vezi invaliditeta?

– Trenutno sam na trećoj godini studija. Mogu reći da sam veoma zadovoljan stečenim znanjem dosad.  ITEP pruža mogućnost studiranja na daljinu, tako da uveliko olakšava studiranje. Dakle,  obaveza studenta je da se pojavi lično na ispitu dok nastavu prati iz svog doma. A kao osoba s invaliditetom sam prihvaćen kako od strane studenata, tako i od strane profesora. Dakle nema nikakvih razlika.

Da li ste imali negativnog iskustva u životu?

– Kao i svaka osoba u životu uvijek se susrećemo s nekom vrstom negativnog iskustva. Ali ja sam osoba koju je teško u životu dovesti do te mjere da bi odustao od svega. Uvijek gledam naprijed.

Član ste Udruženja distrofičara Cazin, nedavno ste imali i radionice o personalnim asistentima i pomoći osobama sa invaliditetom. Kakvo je Vaše mišljenje nakon održanog seminara, koliko je za Vas bio koristan?

– Tako je. Član sam Udruženja skoro od samog osnivanja. Mogu reći da je sve proteklo u najboljem redu. Mogu također kazati da osoba s invaliditetom kroz život sama stekne dobar dio znanja o upotrebi personalne asistencije. Dakle ovo je bila samo potvrda da su osobe s invaliditetom bitan faktor današnje zajednice.

Ono što posebno želim istaći je nedavno snimljena pjesma. Možete li nam reći više o ovome projektu?

– Pjesmu sam odradio u saradnji s Cazinskim klavijaturistom i kompozitorom Enesom Velićem Krigerom, zove se Vilo moja.  A kad smo već uradili pjesmu odlučio sam da uradim i spot. Spot je uradila ekipa AE STUDIO s direktorom Enisom Fakicem. U spotu su takodjer svoje učešće uzela ekipa Galaxy Band.

Kako se javila ideja za snimanje pjesme i otkud ljubav prema muzici?

– Pa od malih nogu tako reći muzika je ono što me ispunjavalo. Tako da s godinama ta povezanost mene i muzike bila je sve veća . A početak projekta za snimanje pjesme s Enesom je došao iznenada. Nisam imao u planu raditi još ništa Ali znate kako kažu ČOVJEK NIKAD NE MOŽE PREDVIDJETI ŠTA GA ČEKA U ŽIVOTU. Definitivno ne žalim ni tren što sam se odlučio na taj potez.

Kako je pjesma prihvaćena od publike i gdje Vas možemo slušati, da li imate nastupe?

– Pa na to kako je pjesma prihvaćena od publike definitvno sam iznenađen. Ovoliko podrške i javljanja od osoba koje nikad nisam poznavao. Činjenica da je pjesma prihvaćena od strane publike dovela je do toga da će biti održana i premijera pjesme u Restoranu Halka Kapići, 22 12.2018. Dokaz koliko se publici svidjela pjesma svjedoči brojka od preko 250.000 prikaza na facebook stranici AE STUDIO i što je još jedna velika snaga i volja za nove pjesme jest ta da ta brojka prikaza i dalje raste.

 

Ko Vam je najveća podrška kroz život?

– Svaki čovjek šta radio da radio u životu treba podršku za sve to. Jer ako radi, a nema za koga to raditi vjerujte nema tu posla. Moja najveća podrška su moji roditelji. Da nije tako sigurno od svega ovoga što imam u životu i što sam postigao do sad ne bi bilo ništa.

Imate li, kao osoba sa invaliditetom, olakšanje prilikom obrazovnog procesa?

– Pa iako sam osoba s invaliditetom kroz cijelo školovanje nikad nisam dozvolio da me se odvaja od drugih kada je riječ o načinu dogovaranja rada testa i svega što ide uz to. Dakle sve gradivo koje je bilo predviđno i za ostale učenike tako je bilo i za mene. Na taj način sam želio da pokažem da sam spreman u životu da se izborim s bilo kojom preprekom.

Vaše mišljenje o obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini?

– Obrazovanje kao obrazovanje se razvija u svojim mogućnostima, tako da sam uvjeren da će s godinama biti sve mnogo bolje Ali mladi trenutno nemaju neku perspektivu za život u budućnosti. Zato se dešava toliki odlazak mladih. Ali nadati se boljem.

Koliko Vam Udruženje pomaže kada je u pitanju socijalizacija i mnogi drugi aspekti u životu?

– Naše udruženje je razvilo koncept „SVI ČLANOVI SU JEDNA VELIKA PORODICA.“ Samim tim mogu slobodno reći da uživam veliku potporu u radu od svih članova udruženja. Čak sam radno angažiran na poslovima koji imaju vezu s mojom IT strukom.

Kakvi su to poslovi?

-Poslovi kod dizajna brošura, održavanju web portala itd.

Da li se planirate nastaviti baviti muzikom?

– Čovjek kad jednom nešto zavoli to ostaje u njemu dok živi. Tako i moja ljubav prema muzičkom svijetu. Dok god bude publike koja me sluša bit će i moje pjesme. Naravno sve uz Božiju.

Planovi nakon fakulteta?

– Nakon fakulteta ću najvjerovatnije pokrenuti neki sopstveni posao i nastojati i dalje da stičem znanja kada je riječ o IT svijetu.

Još jednom Vam se zahvaljujem na izdvojenom vremenu i naravno, želim mnogo uspjeha u životu!

-Hvala Vama na pozivu i nadam se saradnji i u narednom periodu.

 

Sinanovu prvu pjesmu možete poslušati na linku:256

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...