INVALIDNA UDRUŽENJA USK: SPRIJEČITI JAZ IZMEĐU POJEDINIH KATEGORIJA


Krajem prošle godine iz Koordinacionog odbora kantonalnih invalidnih udruženja i saveza Unsko-sanskog kantona upitili su inicijativu Zavodu zdravstvenog osiguranja, resornom ministarstvu, te ostalim relevantnim institucijama za oslobađnje plaćanja zdravstvene premije za sve kategorije invalidnih lica. Iz Koordinacionog odbora napominju da je prilikom uvedene obaveze plaćanja  premije ukinut postojeći benefit po kom su   invalidna lica oslobođena svih troškova participacije.

Do sada su samo određene kategorije bile oslobođene, što je, tvrdi Jusmir Alibabić, predsjednik  Koordinacije, stvaralo ogroman jaz među njima.

Alibabić dalje napominje da su osobe sa invaliditetom, prema konvenciji UN-a, čiji je potpisnik i naša zemlja,  oslobođene plaćanja bilo kakve zdravstvene zaštite. Kaže da već godinama upozoravaju na ovaja problem, ali bezuspješno. Ni na zadnju inicijativu nisu dobili odgovor.

Po ovome pitanju je održan i sastanak s nadležnima iz Zavoda, ali do sada nije bilo pomaka. Pored toga imaju i problema kada su u pitanju ortopedska pomagala, kao i esencijalna lista lijekova. Onemogućena su im ostvarivanja ovih, kaže, prava zbog neprovođenja tendera, Povećani su  iznosi za pomagala, tvrdi,a  umanjena prava. Iz tog razloga najavljuju nastavak razgovora, ali i, ukoliko budu primorani, druge zakonom predviđene mehanizme za ostvarimanja  svojih prava.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...