Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da se Dejtonski sporazum i Ustav BiH “diskriminišu za različite političke ciljeve”.

Inzko je na sastanku u online formatu, povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma, kojem prisustvuju svi ambasadori zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN, naveo da Dejton danas “politizuje i tumači u korist političkih stranaka”.

“Nakon 25 godina svjedoci smo da se teže ukinuti dejtonski instrumenti, a sve institucije nastale tada su očuvale mir i njihovo ukidanje bi uzrokovalo negativne politike”, rekao je Inzko na sastanku, koji je održan na prijedlog ruskog ambasadora pri UN-u Vasilija Nebenzije.

On je dodao da se “pogrešnim postupanjima uzdrmavaju temelji BiH”.

Inzko je rekao da je u BiH bitno razmatrati mandat međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH, ocijenivši da je “sjajno da u Ustavnom sudu BiH postoji uska saradnja između evropskih i sudija BiH.

Izvor: BHRT

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.