Nakon što je predsjednik Udruženja privrednika Velike Kladuše kazao da su ponudili privatnu lokaciju za smještaj migranata, te da se čeka na potvrdu IOM-a, međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je danas da su veoma zabrinuti zbog situacije u vezi sa migrantima na zaobilaznici u blizini međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac.

“IOM aktivno sarađuje s različitim institucijama vlasti radi utvrđivanja prikladnog smještaja za te migrante i već smo ih obavijestili o identificiranim rješenjima za smještaj. Odluku gdje će biti smješteni migranti trebaju donijeti relevantna nadležna tijela. Isto tako, vlasti će odlučiti kada i kako će prebaciti migrante sa graničnog prijelaza”, saopćeno je iz Međunarodne organizacije za migracije.

Navode da su mobilni timovi IOM-a bili uključeni u pokušaje da uvjere migranate da ne borave u blizini međunarodne granice, jer to nije u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine.

S obzirom na njihovu trenutnu lokaciju, iz IOM-a tvrde da im ne mogu pružiti humanitarnu pomoć, osim migranatima koji trebaju medicinsku pomoć i koji se upućuju prema lokalnim medicinskim centrima.

Također, navodi se da, kada je u pitanju lokacija za smještaj, više će biti poznato nakon sastanka sa vlastima.

Razvoj situacije pratite na portalu Biscani.net .